Sjećanje na 180 stradalih rudara u rudniku Dorbnja Jug kod Tuzle

Vijesti 26. aug 202218:52 0 komentara

Na današnji dan 1990.godine dogodila se najveća rudarska nesreća na ovim prostorima, kada je 180 rudara poginulo u Rudniku Dorbnja Jug kod Tuzle, a preživio samo jedan. Ta tragedija nikada nije dobila krivca, a ni rudari bolje uslove za rad.

Klinička smrt i puka slučajnost je spasila Smajla Imamovića da jedini preživi u jami. Vidno potresen danas se prisjeća svojih kolega.

“Žao mi je mladosti. To je bilo sve 27 godina. Mladi su bili”, kaže Smajl Imamović, jedini preživjeli rudar.

Malo stariji je bio Hasan Husejnović koji je imao 43 godine kada je poginuo i iza sebe ostavio ženu i troje djece.

“Imam dva i ostali smo i bez mame prije pet godina. Sve je teže. Ja sam imala 20 godina, najmlađi četiri, a ovaj drugi godinu i po mlađi od mene. Bio je tada u JNA. Teško, uvijek je teško”, kazala je Hasija Husejnović, kćerka stradalog rudara.

Iza poginulih rudara ostalo je 365 djece. Porodice je Rudnik pokušavao zbrinuti kroz otpremnine, zapošljavanje, stipendije,stambeno pitanje. Ali uslovi rada se nisu promijenili, tvrde rudari.

“Kopa se metodom starom prije 100 godina. Nema širokog mehanzovanog čela. Znači, isto kada je tke počelo rudarstvo u rudarenje. I onda očekujete da rezultat bude adekvatan tme kada krocom i krampom kopate ugalj i da ga obezbjedite za Termoleketranu i stanovništvo. Mislim da nije korektno i fer prema tim rudarima”, dodao je Zuhdija Tokić, Sindikar rudara Rudnika“ Kreka“ Tuzla.

Iz Elektroprivrede tvrde da je u modernizaciju rudarskih postojenja uloženo skoro pola milijarde KM u posljednih desetak godina, a sve za humaniji rad i veću sigurnost. Ali budućnost rudnika diktira globalna politika da je ugalj nepopularan energent te rudnici bez perspektive će biti zatvoreni, rudari zbrinuti.

“Oni rudnici koji imaju dugoročnu perspketivu, moramo nastaviti u njih investirati i raditi na humanizaicji rada. Sve kako bi imali u narednom periodu zagarantovanu energetsku neovisnost jer,ipak ,proizvodnja elektirčne energije iz uglja u BiH će trajati najmanje narednih 15 godina”, kaže  Admir Andelija, direktor EP BiH.

Smajl još radi u rudniku, a naredne godine odlazi u penziju. Traume su obilježile njegov život ali i nepravda i nemoć da nešto promijeni.

“Da je se išta promjenilo. Da su makar stavili malo duže štilo na lopati”, rekao je Smajl Imamović, jedini preživjeli rudar.

Istraga o nesreći je pokazala da je uzrok stradanja rudara eksplozija ugljene prašine do koje je došle nepravilnim miniranjem čelične predgrade. Za to niko nije nikada kazneno odgovarao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!