Sjećanje na oslobođenje Sarajeva: Vrijeme je prolazilo, a grad je opstajao

Vijesti 06. apr 202217:27 0 komentara

Tačno je 77 godina od oslobođenja Sarajeva od fašizma. Teško je pronaći sličan primjer da je jedan datum ostavio toliko traga na historiju jednog grada kao što je to 6. april za Sarajevo.

Okupirano Sarajevo. Fašisti provode svoju zločinačku politiku. Na drugoj strani su partizani. Borbe su bile krvave.

Nakon mukotrpnih borbi partizani su u Sarajevo ušli 6. aprila 1945. godine. Dali su velike žrtve da bi Sarajevo bilo oslobođeno.

Prije oslobođenja na meti fašista posebno su bili Jevreji. Jevrejska zajednica oslobođenje je dočekala skoro eliminirana. U Sarajevu su vijekovima, sa svojim komšijama, živjeli u miru.

”Čak su ga među sobom nazivali ‘mali Jerusalem’, ‘jerusalem čika’ – na ladinu. To je dokaz koliko je izmiješano stanovništvo. I sama činjenica da su ga tako zvali govori koliko su oni bliski sa gradom”, rekao je Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bliskost i ljubav prema Sarajevu uvijek su osjećali građani. Svima onima koji su u teškim vremenima dali svoje živote za ovaj grad odata je počast. April je uvijek težak. Nakon 1945., 1992. godine Sarajevo je ponovo bilo na meti. Posebno je teško Aliji Hodžiću. Njegova kćerka ubijena je u 17. godini.

”Pogotovo na ovom mjestu emocije prorade, jer ovo je spomenik djeci koja ništa nisu kriva i nisu mogli nikakvu štetu nikome nanijeti. Žalosno je, 1.601 ubijeno dijete”, istakao je Alija Hodžić, iz Udruženja roditelja ubijene djece.

No, mrzitelji nikada nisu pobijedili sarajevski slobodarski duh, dodaje Hodžić. Da ovaj grad njeguje svoju ostavštinu pokazala je obnova Bistričke stanice. U njoj se sada nalazi i muzej posvećen Valteru Periću. Uspomene imaju željezničari.

”Nama željezničarama to budi posebna sjećanja i uspomene. Uvijek ćemo voljeti doći ovdje i ponovo biti sastavni dio nečega što smo nekada bili”, naveo je željezničar Sead Kusturac.

Bistrička stanica označavala je povezanost sa drugim gradovima. Otvorenost, sloboda, ljubav – ovim riječima, povodom rođendana Sarajeva, Sarajlije opisuju grad kojeg će uvijek biti.

”Vrijeme je prolazilo, kako lijepo tako i ono ružno, ali ovaj grad je opstajao”, jedna je od poruka sa svečanosti održane povodom Dana Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!