Sjednica Vlade FBiH: Izraditi strategiju za oblast socijalne i dječije zaštite

Vijesti 20. jan 202211:44 0 komentara
Vlada FBiH

U Mostaru se danas održala redovna 299. sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Na sjednici se, između ostalog, Vlada FBiH se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o ključnim nedostacima sistema socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH.

Ovo ministarstvo je danas zaduženo da, u skladu sa Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH, Vladi dostavi Nacrt odluke o izradi sektorske strategije za oblast socijalne i dječje zaštite, kojom će na sveobuhvatan i sistematičan način biti utvrđeni prioriteti i mjere koje je potrebno poduzeti s ciljem prevazilaženja problema identificiranih u informaciji.

Konstatirano je da na području Federacije BiH kantoni različito pristupaju ovom pitanju. Svi zakoni koji se donose na razini FBiH moraju dobiti suglasnost kantona, osobito kad se radi o onima koji nameću obaveze kantonima. Ovakav postupak bitno otežava donošenje zakona na federalnoj razini ovisno o tomu u kojem se sistemu ili kantonu ostvaruju.

Izvještaj o požaru u RMU Banovići

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznalo je Vladu FBiH o konačnom izvještaju o završenim aktivnostma na gašenju požara i uspostavljanju ponovne proizvodnje u Podzemnoj eksploataciji uglja RMU Banovići d.d. Banovići za period od 28.3.2021. godine do 27.12.2021. godine.

Vlada je Upravu ovog rudnika mrkog uglja zadužila da je, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, izvijesti o razmjerama štete prouzrokovane požarom.

Uprava je dužna i da Vladi dostavi izvještaj o uzrocima i okolnostima nastanka požara nakon izvršenog uviđaja federalnih rudarskih inspektora.

Izjašnjenja o inicijativama za davanje autentičnih tumačenja zakona

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, prihvatila inicijativu za davanje autentičnog tumačenja primjene odredbe člana 14., a u vezi s članom 27. Zakona o finansijskom poslovanju, koju je uputio advokat Nadan Ćerimagić.

U tumačenju Vlade je navedeno da povjerilac, u slučaju dužnikovog kašnjenja sa izvršenjem novčane obaveze, ima pravo, bez ikakve daljnje opomene, i na zateznu kamatu propisanu zakonom i na posebnu naknadu u iznosu od 100 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!