Skraćeni časovi tokom ramazana u KS, nižu se reakcije

Vijesti 30. mar 202319:19 1 komentar

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme mjeseca ramazana. Nakon usvajana odluke mnogo je komentara i za i protiv. U Ministarstvu obrazovanja KS još uvijek bez jasnog plana oko načina provođenja inicijative.

Javnost podijeljena. Dok jedni misle da se radi o osnovnom ljudskom pravu na vjeru, drugi su zabrinuti za kvalitet obrazovanja učenika, a treći odluku smatraju potpuno nepotrebnom.

“U mojoj porodici se postilo generacijama, pa niko nije skraćivao nastavu. Napravi se iftar ujutro ako si popodne na poslu, pa te sačeka. To je jedna populistička mistifikacija kojom se ubiru politički poeni. To nije nikakav servis građanima. To je jednostavno jedna samoreklama za određenu politiku u ovom slučaju politiku Trojke”, rekao je režiser Haris Pašović.

Inicijator kaže da mu namjera nije bila primarno skraćivanje časova već poštivanje vjerskih i ljudskih prava.

“Na temelju tog osnovnog ljudskog prava, ja sam pokrenuo inicijativu kako bi se tim učenicima omogućilo da konzumiraju to pravo, naravno oni koji to žele i koji imaju potrebu i koji poste mjesec ramazan”, rekao je Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS (SBiH).

Ipak iz Skupštine KS jasno obavještenje da se radi o odluci o skraćivanju časova. Na koji način i za koga još uvijek se ne zna. U Vijeću roditelja protiv provođenja odluke za koju ih niko nije ni pitao.

“Kompletna sama inicijativa je trebala prije toga biti konsultovana sa Vijećem roditelja, mi nismo bili pitani. I na kraju krajeva struka koja može primarno donijeti odluku o skraćenu same nastave sa jasnim planom kako nastavu skratiti kome i na koji način i da naši učenici ne budu uskraćeni za nastavni plan i proces”, mišljenja je Elma Dizdarević, Vijeće roditelja KS.

Učitelji i nastavnici su mišljenja da se uvijek poštovalo pravo učenika na iftar i da ovakva odluka nije bila neophodna.

“Svaki normalan direktor i razrednik će opravdati čas ako je odsutan zbog takvih stvari. Mi podržavamo da djeca poste da su religiozna, da podižu svoje moralne vrijednosti i etičke. Ova priča pomalo liči na populizam, ne na neku svrhovitu stvar, neku trajnu stvar. Zašto bi skraćivali svim učenicima časove?”, rekao je Saudin Sivro, sindikat obrazovanja KS.

Iz Ministasrtva obrazovanja KS su se oglasili saopćenjem da su oni već krenuli u planiranje provođenja odluke Skupštine KS i da će u narednim danima izaći sa planom kako će se ova odluka tačno provoditi u osnovnim i srednjim školama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare