Skraćeni časovi zbog ramazana u KS, reagovali iz Naše stranke

Obrazovanje 13. mar 202418:33 0 komentara
F.Z./N1

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dalo je saglasnost školama da zbog posta tokom ramazana mogu skratiti trajanje časova u drugoj smjeni. Tim povodom reagovala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Prošle godine smo također problematizirali sličnu odluku i zaista je razočaravajuće da Ministarstvo nije od tada ništa promijenilo. Skraćenje je došlo u jeku učeničke borbe za bolji prosjek te ispitivanja i ocjenjivanja kada su potrebne što duže pripreme za savladavanje gradiva”, kazala je Bešlija.

U želji da izađe u susret jednoj grupaciji učenika i nastavnika, onima koji poste, Ministarstvo je napravilo veću štetu svima, uključujući i postače, zaključila je zastupnica Naše stranke.

“Za ovu odluku nisu se pitali roditelji, niti su nastavnici predstavili roditeljima i učenicima na koji će se način odvijati nastava ili nadoknaditi propušteno vrijeme uzrokovano skraćenjem časova mjesec dana u kontinuitetu. Postoji bezbroj drugih načina da se postačima olakša a Ministarstvo je našlo onaj koji dodatno sve uznemirava i svima otežava”, mišljenja je Bešlija.

Uz sve to treba imati u vidu da nijedan drugi kanton nije donio ovakvu odluku pa se postavlja i pitanje s kim se sarajevsko ministarstvo obrazovanja poredi i kakve standarde primjenjuje kad donosi ovakve odluke, navodi Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!