Škrijelj podnio krivičnu prijavu protiv ministrice Mesihović, odgovorio na njenu opasku da je zapošljavanje najboljih studenata “dogovorio na kafi s odlazećim ministrom”

Vijesti 01. okt 202418:46 0 komentara

Iako je inspekcija naredila poništenje izbora novog rektora Tarika Zaimovića, Univerzitet u Sarajevu je odlučio nastaviti s planiranom ceremonijom u Vijećnici. Sada već bivši rektor Rifat Škrijelj najavio je žalbu na ovu odluku, optužujući inspekciju za "nasrtaj na autonomiju" Univerziteta​. Rifat Škrijelj bio je gost Dana uživo na N1.

Na početku gostovanja Škrijelj je komentirao kritike koje je iznio na račun inspekcije ali i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

“Već danas to je pitanje manje aktuelno, a biće za one koji se bave pravom na Univerzitetu i one u vlasti. Tačno je da je to bio najgrublji nasrtaj, najcrnji nasrtaj inspekcije, jer je svojim rješenjem dala za pravo sebi da se naređuje Univerzitetu. To je jedna inspektorica čije ime neću spomenuti, ona je naeđivala u toj mjeri Univerzitetu da poništi izbor rektora”, kazao je sada već bivši rektor Univerziteta u Sarajevu.

Naglasio je kako očekuje od osnivača Univerziteta u Sarajevu, institucija KS, da se ovim pitanjem pozabave u budućnosti u većoj mjeri nego je to ranije bio slučaj.

Tvrdi kako su i dosad postojali “nasrtaji inspekcija na Univerzitet u dogovoru s pojedincima iz akademske i pojedincim izvan akademske zajednice, iz politčkog i drugog miljea”, ali da nije bilo “ovako brutalnog pokušaja zaustavljanja rada Univerziteta”.

“Jučer sam imao zadnji dan mandata, upravna mjera je došla u petak, predzadnji dan moga rada. Kantonalna inspekcija odnosno inspektorica je izvršila nadzor 2. septembra, trebalo joj je 25 dana da donese upravnu mjeru i čekala da je pošalje na samom kraju mandata”, podsjetio je Škrijelj, tvrdeći kako se radilo o pokušaju da se zaustavi preuzimanje dužnosti novom rektoru, te da se Univerzitet ostavi bez rektora.

Odgovarajući na navode inspekcije da su utvrđene neregularnosti u postupku glasanja za novog rektora, Škrijelj je negirao takve tvrdnje.

“Apsolutno u skladu sa zakonom i statutom. Imali smo dvoje odličnih kandidata za poziciju rektora, svi imaju biografiju dostupnu članovima Senata. Nije to bila tijesna pobjeda, u prvom krugu kolega (Zaimović) je imao 23 glasa, a kolegica (Almira Hadžović Džuvo) 19, u drugom krugu je kolega imao 24 glasa, a kolegica 21 glas”, dodao je.

Komentirao je i navode inspektorice da je kandidat Zaimović sam sebi dao glas.

“Nije ona to trebala utvrditi nego je trebala da poštuje zakon. Senat čine rektor, prorektori, dekani i direktori instituta, jasno je da onaj ko je član Senata ima pravo da glasa, pa i kad se bira rektor, i ta primjedba ne stoji. Zaimović da nije glasao on bi nas mogao tužiti, jer bi bio diskrimiran. Zamislite da je izgubio za jedan glas, mogao bi nas tužiti, da nije glasao kvorum ne bi bio 46 nego 45 i ne bi trebalo 24 nego 23 glasa u tom slucaju”, pojasnio je.

A kada je u pitanju tvrdnja inspektorice da dekani koji su glasali nisu upisani u sudski registar, ističe:

“Kad je u pitanju broj dekana, onog časa kada Univerzitet preda dokumentaciju u upis u sudski registar ta lica su već preuzela dužnost, oni su primljeni u protokolu, a upis potraje nekad mjesec nekad dva, nekad sud vrati na dopunu dokumentaciju, nekad je sud zatrpan upisima i upis nekad duže traje, a za to vrijeme ta osoba ima uredno rješenje da je imenovana na dužnost nakon što ga je vijeće njegove članice izabralo i nako što su sva dokumenta proslijeđena sudu. Ta osoba uredno vrši dužnost i potpisuje akte, diplome, sva rješenja, odluke, obračun plaća”.

Najavljuje i žalbu Univerziteta na donešene mjere putem ovlaštenog advokata.

“Jučer smo imali sjednicu Senata na kojoj sam bio kao odgovoran rektor još jučer, a u petak sam to dobio dva sata prije konferencije, i htio sam upoznati Senat. Senat je razmatrao i 36 od 46 članova, od onih deset njih sedam je opravdalo odsustvo, tri su bila neopravdano odsutna, a 36 prisutnih je jednoglasno stalo iza odluke o izboru rektora, da je senat regularno izabrao rektora 3. jula, i zauzeli su stav da će se u pravnoj proceduri Univerzitet žaliti na upravnu mjeru. A jučer sam potpisao prema Vladi KS i Skupštini KS zaključke sa jučerašnje sjednice Senata, s upravnom mjerom, zapisnikom, primjedbama na zapisnik koje nisu registrirali – inspekcija ih je izignorirala burtalno, mogli su 2.9. izdati rješenje bez pregleda jer je bilo dogovoreno i pripremljeno”, ustvrdio je Škrijelj nakon najave žalbe.

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu kazao je i kako je podnio krivičnu prijavu protiv ministrice nauke, visokog obrazovanja i mladih KS, a na njezine kritike u vezi projekta zapošljavanja 150 najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu i opaske da je Škrijelj to “dogovorio na kafi s odlazećim ministrom”, odgovara:

“Žalim što imamo takvu osobu na mjestu ministrice koja je spremna da tako improvizira i govori nistine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!