Skupština KS izglasala: Mladi koji su umjesto 10.000 KM dobili 4.800 KM za rješavanje stambenog pitanja, trebaju dobiti razliku novca

Vijesti 10. jun 202414:02 1 komentar
F.Z./N1

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo dali su podršku Inicijativi kojom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da izdvoji blizu 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa pojedinačne subvencije u visini od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih iz 2023. godine. Za su glasala22 zastupnika, a četvero je bilo suzdržano.

Riječ je o mladima koji su se prijavili na konkurs prošle godine, a umjesto ranijeg iznosa od 10.000 KM dobili su samo 4.800 KM.

Inicijativu su podnijeli zasutpnici Admela Hodžić i Aljoša Čampara.

Mladi iz KS su bili duboko razočarani, a organizovali su i proteste.

“Objavili ste konačnu listu 27.12.2023. i znali ste da će biti ovaj iznos od 4.800 i niste rekli ni dali poruku ‘borit ćemo se vidjet ćemo rebalans’. Zato smo ljuti, jer nismo imali priliku da se borimo za svoja prava, a imamo ih”, rekla je tada na protestima Delila Herac, jedna od korisnica subvencije.

Mladi protestuju zbog subvencija za rješavanje stambenog pitanja: Premijer obećao da će ovo pitanje delegirati na sjednici Vlade KS

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Almir Bečarević, koji je kreirao javni poziv, kazao je tada da je novac za veći iznos subvencija postojao, ali da je samo stvar dobre volje i raspodjele.

“Vlada KS je detaljno bila upoznata da će nedostajati novca i sada sve bacati na politički teren pokazuje svo neiskustvo resornog ministra, jer sa ovim nema veze politika već (ne)sposobnost da ispunite jednostavno obećanje dato mladima”, kazao je tada Bečarević.

Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove u KS najavili proteste: “Premijeru, obmanuli ste nas”

Osnivanje Evropskog medicinskog koledža

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici dala saglasnost za osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra “Evropski medicinski koledž” u Sarajevu, a zahtjev je podnijela Visokoškolska ustanova nauke i tehnologije Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Također je data saglasnost Ministarstvu zdravstva KS da donira sanitetsko vozilo sa pratećom opremom Zdravstvenoj ustanovi Ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju „EMMAUS” Srebrenica u vrijednosti od 137.000 KM.

Zastupnici Skupštine KS donijeli su i Odluku o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide sa područja KS.

Prošireni obim prava odnosi se i na korištenje ortopedskih pomagala, lijekova i drugo, da ukoliko lično ne mogu, da zahtjev mogu podnijeti članovi domaćinstva ili ovlaštena zdravstvena institucija.

Također, jednom godišnje su RVI mogli dobiti jedan par ortopedskih cipela, a ovim dopunama dozvoljeno im je da mogu poslati zahtjev za dva para godišnje.

Sjeednicu Skupštine KS možete pratiti u videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare