Sladić objavio prognozu: Kiša će preći u snijeg, slijedi vrlo hladan vikend

Vijesti 19. jan 202410:30 0 komentara
N1

Bez bitnije promjene u odnosu na jučer, što je sad potpuno očekivano da su se detalji iskristalisali na dan same promjene vremena, saopćio je meteorolog Nedim Sladić.

Na slici koju je objavio Sladić je prikazan vertikalni profil atmosfere za Sarajevo za petak, 19.01.2024. u 16:00 po srednjoeuropskom vremenu prognoznog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (#ECMWF).

Atmosferski stub je bogat vlažnim zrakom (crvena i plava linija, odnosno temperatura zraka i rosišta paralelna jedna uz drugu), a primjetno je prodiranje osjetno hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere (pogled na zastavice u krajnjem desnom uglu koje mijenjaju smjer od dole prema gore).

To nam je indikator hladne fronte koja će usloviti jače zahlađenje sa sjevera kontinenta s kojim će kiša danas preći pred sami zalazak sunca u susnježicu i snijeg i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče prognoziranih visina snijega, stvari još uvijek nemaju konsenzus. Kao i uvijek sa snijegom, nezgodno je. Ono što očekujem od ovih fronti je prije svega u početku snijeg nalik krpama, s obzirom na dostupnu vlagu i temperaturu blizu nule te manji otpor zraka sa bržom terminalnom brzinom, a s napredovanjem hladnog zraka postajao bi sitniji, kako bi tačka rosišta zajedno sa temperaturom zraka išla prema minusu.

Glavnina padavina iz Krajine danas poslijepodne se širi na jugoistok prema večeri i tokom noći na subotu. Visine snijega u nižim područjima uglavnom su od 5 do 10 cm, lokalno u višim predjelima centralne i istočne Bosne do 15, a na planinama većinom od 15 do 25 cm. Dakle, ništa što već nismo vidjeli, ali svakako oprez je poželjan s prvim jačim pahuljama.

Do subote prijepodne fronta odmiče dalje od Bosne i Hercegovine i slijedi mirniji, ali vrlo hladan vikend, navodi Nedim Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!