Slavo Kukić za N1: Da li je moguća smjena Milorada Dodika

Vijesti 01. sep 202113:16 > 15:057 komentara
Izvor: N1

Univerzitetski profesor Slavo Kukić danas je za N1 komentarisao trenutnu političku situaciju sa osvrtom na jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH i odluke koje nisu usvojene.

Članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović su danas otputovali na samit na Bledu, bez Milorada Dodika.

“Vidjet ćemo, od toga kako će narednih mjesec dana nastupati novi visoki predstavnik će ovisiti mnogi procesi u BiH. Izvjesno je da je Dodik postao teret BiH, još više za RS jer je izbacio iz kolotečine sve. Nema šta ne radi. To danas vidi čitav svijet i nadam se da vidi visoki predstavnik, tim prije što je njegovo ignoriranje Visokog predstavnika prešlo granicu dobrog ukusa”, kazao je Kukić.

“Ne samo to, njegovo ignoriranje svih institucija BiH. Jučer je rekao da Komšić i Džaferović na Bled idu kao privatne osobe i iz svog džepa trebaju platiti put”, dodao je.

Kako je dodao Kukić, puno je argumenata da glasači okrenu leđa Dodiku u RS.

Predsjedništvo nije donijelo odluku da oni tamo mogu ići, hoće li mu se to odbiti o glavu – ne znam. Puno je argumenata da mu glasači okrenu leđa u RS, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno zbog usavršenosti igre izbornog inženjeringa jer nije važno kako građani RS glasaju na izborima nego da njegovi ljudi broje glasove. Mislim da se ništa novo neće desiti bez intervencije visokog predstavnika u smislu izbornog zakona“.

“Ukoliko se šta dogodi posebice kada su u pitanju tehničke intervencije koje onemogućavaju izborni inženjering, dogodi li se to, Dodik bi mogao završiti svoju političku karijeru. Ostatak života bi mogao posvetiti ili svojoj odbrani pred bh. sudovima ili se skloniti na Dedinje kako bi izbjegao Sud pravde”.

Dodaje da “njegov krug ima podršku svugdje gdje zameću kavgu”.

Bojim se da Milorad Dodik i njegov krug koji sve ovo zakuhava što se tiče bosanskog lonca igraju na istu igru i pri tome imaju istu potporu istih onih krugova koji zameću kavgu i u Podgorici i na Kosovu, a koliko sutra neće bježati da zametnu kavgu i u drugim dijelovima koji su uključivani u prostor Velike Srbije po memorandumu iz 1986“.

Da li je moguća smjena Dodika?

Argumenti za to postoje, ruku na srce. Zbog činjenice da on vrši udar na Dejtonski sporazum i na Aneks 4 i sve je to osnovica za intervenciju visokog predstavnika. Ne može biti smijenjen kada je riječ o domaćem potencijalu. Činjenica da on atakira na Dejtonski mirovni sporazum i da ne priznaje BiH kao državu, sve češće govori o pravu Srba da odrede svoj put o disoluciji je signal za visokog predstavnika ako on hoće doista izvršiti ulogu koja mu je Dejtonskim sporazumom data”, kazao je Kukić i dodao.

“Hoće li se tako ponašati ili se ponašati kao Valentin Iznko kao posmatrač sa strane koji svako šest mjeseci izvjesti Vijeće sigurnosti o onome što vidi, ostaje da se vidi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar