Slijedi li crni scenarij Elekroprivrede BiH: Da li ćemo od države koja izvozi električnu energiju postati zemlja koja je ovisna o drugima?

Vijesti 05. jul 202419:09 2 komentara

Finansijski gubici, poskupljenja struje i najave zaduženja. Iz zgrade Elektroprivrede BiH posljednjih godinu dana za građane i društvo stižu samo negativne vijesti. Tokom prošle godine napravljen je gubitak od čak 331 milion maraka. Da li ćemo od države koja izvozi električnu energiju postati zemlja koja je ovisna o drugima?

Od firme s viškovima do “gubitaša”

N1

Nekada je Elektroprivreda BiH imala viškove proizvedene struje čak 2000 gigavatsati, a prošle godine samo 52 gigavatsata. Rudnici su proizveli skoro dva miliona tona manje nego 2009. godine. Zbog toga je Rudnik Zenica zatvoren. Jedan od poteza uprave je i poskupljenje struje za 10%.

”Pakao eto šta jer kad ode struja ode sve. Znala sam da će ono što su nam dali tokom zime da će nam naplatiti”; ”Najlakše preko naroda, to je najkraće rečeno. Kao u feudalizmu: uzmi od raje”.

No, direktor Elektroprivrede smatra da je to nužno obzirom na rast drugih cijena koje su se odrazile na rashode ovog preduzeća.

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede BiH:

”Usklađivanje cijena i kada bude provedeno je prihod 2,3%, to ne rješava problem od 331 milion gubitka. Mi se moramo okrenuti poslu i rješavati. To nisu silni milioni koji će EP BiH zaraditi, to je samo usklađivanje sa ulaznim troškovima. Da se to radilo prije nas po 1 ili 2% mi bi sada bili u boljoj situaciji”.

U Rudniku Gračanica biće fotonaponska elektrana, u Banovićima i Brezi solarna

N1

Rudnici moraju biti samoodrživi, kaže Buljubašić, te proizvoditi dovoljne količine uglja. Rješenjem se smatraju i obnovljivi izvori energije. Tako će u dugoročnoj strategiji ulaganja na nekadašnjem odlagalištu Rudnika uglja Gračanica biti izgrađena fotonaponska elektrana, dok će na odlagalištu kopa rudnika Banovići biti uspostavljena solarna elektrana, kao i na odlagalištu rudnika Breza. Uprava Elektroprivrede smatra da ništa ne može bez hidroelektrana. To će ići mnogo teže, obzirom na društveni otpor.

N1

Igor Gavran, ekonomski analitičar:

”Problem je što je smanjena proizvodnja električne energije, što su se oslanjali na izvoz preko posrednika ne trgujući direktno čime neki posrednici ostvaruju enormnu dobit a EP BiH je propušta. Umjesto rješavanja unutrašnjih problema da se naprimjer registruju za direktan izvoz i da novac ostane kod njih, oni su teret prebacili na potrošače”.

Negativan efekat tek slijedi, a analitičari smatraju da će mnogi iskoristiti priliku da neosnovano podignu ostale cijene. Posljedice će trpiti i proizvođači hrane u BiH.

N1

Muris Mujanović, poljoprivrednik:

”U posljednje dvije tri godine dolazi do enormnog gašenja pogotovo malih i srednjih gazdinstava koji su osnova privrede. Usljed posljednjeg poskupljenja i ostalih problema kašnjenja isplata, poskupljanje repromaterijala, možemo samo očekivati jedan egzodus”.

Umjesto egzodusa iz Elektroprivrede se nadaju konsolidaciji. Ogroman finansijski gubitak posljedica je dugogodišnjeg ignorisanja problema u sastavu Koncerna, pa je ukupan akumulirani gubitak rudnika preko milijardu maraka. Od zemlje izvoznice električne energije, sada kupujemo struju kako bi se nadomjestio nedostatak uglja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare