Slučaj ‘Trgovska gora’: Počinje utrka sa vremenom

Vijesti 03. mar 202319:13 0 komentara
N1

Hrvatska i dalje ima vrlo jasnu namjeru da istrese radioaktivni i drugi otpad otpad na Trgovskoj gori. Od danas je poznato da će BiH učestvovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu. Počinje utrka s vremenom.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić demantuje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašu Košarca da Hrvatska ne dostavlja dokumente vezane za studiju o uticaju na okolinu u slučaju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj Gori. Iz pravnog tima naše zemlje kažu da notifikaciju koju je primilo ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske treba da se pogleda, a BiH ima rok od 30 dana da da komentar.

“S obzirom da su ostavili taj rok od 30 dana, upitno je, ali hajde da ne prejudiciramo, upitno je uopšte da li je to primjeren rok ili nije. To ćemo svakako ocjeniti. Sastanak pravnog tima je u utorak sljedeći. Tako da ćemo u međuvremenu proučiti ono što imamo od materijala”, obećao je Nemanja Galić iz pravnog tima Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Oleg Butković ne zna za ovaj dokument. Kaže da o ovom pitanju u Hrvatskoj brine ministar privrede Dario Filipović. Ipak, poručuje kako “nikada Republika Hrvatska, kada pogledamo unazad nekoliko godina i više, nije bila ta koja je opstruirala bilo kakav projekt”.

“Mi smo uvijek zagovarali da se projekti realiraju, ali ću vidjeti oko ovoga pa ću vam javiti kako to izgleda”, dodao je.

Ministar Košarac danas poručuje da hrvatska strana provodi postupak određivanja sadržaja studije o uticaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori. Poručuje da će BiH učestvovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

“Nakon što smo pravovremeno učinili prvi potrebni korak, sada insistiram na maksimalnom angažmanu i tražim od Ekspertskog i Pravnog tima da, poštujući definisani rok, dostave adekvatno pripremljene zahtjeve, primjedbe i pitanja koja ćemo uputiti hrvatskoj strani”, saopštio je.

“Oni su govorili da to nije lokacija definitivno i iz tih razloga nisu obavještavali navodno BiH, već da će se tek odrediti lokacija. Međutim iz njihovog postupanja je postalo jasno da oni faktički ne razmatraju ni jednu drugu lokaciju”, dodao je Galić.

Bh. strana je prošle godine izradila Sigurnosnu studiju i tek kreće u realizaciju. Svi radovi su podjeljeni u tri dijela, angažovaće se i inostrani stručnjaci, analizirati zemljište. Sredstva su, kažu u ekspertskom timu obezbjeđena. Kasnimo, ali kasni i Hrvatska, kažu u eskpertskom timu BiH.

Detalje donosi Slaviša Starčević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!