Snijeg u aprilu napravio probleme u BiH, nastavak padavina očekuje se i u narednim danima

Vijesti 17. apr 202419:30 0 komentara

Snijeg koji je počeo padati od ranih jutarnjih sati brzo je prekrio ulice Sarajeva i prouzrokovao brojne probleme građanima širom Bosne i Hercegovine. Zabilježeno je i nekoliko saobraćajnih nesreća.

Pahulje u aprilu izazvale su kolaps u saobraćaju širom BiH. Zbog vožnje neprilagođene uslovima na cesti nekoliko saobraćajnih nesreća. Jedna osoba poginula je kod Gračanice.

“Jedna osoba je smrtno stradala, a dvije osobe su povrijeđene. Vozač automobila Opel Corsa je alkotestiran. Nije utvrđeno prisustvo alkohola. Lišen je slobode, sutra će biti predat u nadležnost Tužilaštva. Uviđaj su izvršili dežurni tužilac i policijski službenici policijske uprave Gračanica”, saopćili su iz Operativnog centra Uprave policije MUP TK.

Snježne padavine prouzrokovale su brojne probleme građanima: “Nažalost promijenio sam ljetne gume, kada sam ugledao snijeg nije mi bilo svejedno.”

Iz KJKP Rad ističu da su ekipe na terenu te da su spremne u slučaju većih padavina u glavnom gradu.

“Danas oko 11 sati stigle su saglasnosti od strane direkcije za ceste za čišćenje određenih saobraćajnica koje su od kantonalnog zančaja te imamo saglasnost od strane Općine Centar i Novo Sarajevo za djelovanje na brdskim predjelima gdje aktivnosti još uvijek traju – angažovano je ukupno šest vozila”, kaže Mirza Ramić, PR KJKP “RAD”.

A meteorolozi u većem dijelu BiH i u narednom periodu, prognoziraju česte padavine, uz niske temperature zraka.

“Očekujemo u narednim danima i u danima vikenda česte padavine u vidu kiše. Češće će to biti kiša, snijeg će se samo zadržati na višim nadmorskim visinama. U nizinima dominirat će kiša. Kada govorimo o temperaturama zraka, narednih dana vrijednosti jutranjih temperatura očekujemo od 1 do 6 stepeni u Bosni do 8 u Hercegovini. Maksimalne dnevne u Bosni do 14 stepeni, u Hercegovini do 16”, kaže meteorolog Bakir Krajinović.

Povratak ugodnijih temperatura možemo očekivati krajem aprila. Iz BIHAMK-a savjetuju vozače da voze maksimalno oprezno, u skladu s vremenskim prilikama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!