Snježne padavine napravile kolaps u BiH: Odgođena nastava, brojne saobraćajke…

Vijesti 27. feb 202311:44 0 komentara
Fena

Snijeg koji od jučer pada stvorio je brojne probleme u većem dijelu Bosne i Hercegovine. U mnogim gradovima otežano je odvijanje saobraćaja, brojni su i kvarove na elektro-mreži, a pristup selima je onemogućen. Također, u nekim gradovima obustavljena je i nastava u školama. Nadležne je opet iznenadio snijeg.

Vatrogasci u USK imali tehničkih intervencija

Na području Unsko-sanskog kantona (USK) snijeg i dalje pada. Visina snježnog pokrivača u gradskim središtima je skoro 40 centimetara, što je od jučer uslovilo znatno otežano odvijanje saobraćaja, kao i kvarove na elektro-mreži, odnosno prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Ipak, situacija se od jutros normalizira. Svi kvarovi na elektro-mrežama su otklonjeni, a i sve raspoložive zimske službe su na terenu.

Radio Bihać

Nakon višesatnog zatvaranja za kompletan saobraćaj zbog loših vremenskih uvjeta u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj, Granični prelaz Izačić ponovo je otvoren. Na snazi je ostala još samo zabrana saobraćaja za velika teretna vozila.

Kao i obično, zbog konfiguracije terena, poseban oprez vozačima je preporučen na putnim pravcima Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ, kao i Bihać – Bosanka Krupa. Otežano je odvijanje saobraćaja i u središnjim gradskim zonama, kao i kretanje pješaka.

Iz Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać istaknuto je da su sve ekipe konstantno na terenu, te da se bez obzira na intenzitet i količinu padavina sve drži prohodnim i pod kontrolom.

Vatrogasci u Bihaću i Velikoj Kladuši imali su nekoliko tehničkih intervencija, koje su se odnosile na uklanjanje drveća sa putnih pravaca. Inače, u posljednja 24 sata na području Bihaća palo je 19 centimetara novog snijega, odnosno više od 20 litara po metru kvadratnom padavina.

Snijeg uzrokovao 14 saobraćajnih nesreća u ZDK-u

U Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) evidentirano je 14 saobraćajnih nesreća, u kojima je šest osoba zadobilo lakše tjelesne povrede, potvrdio je Feni portrparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZDK-a Elvedin Fišek.

Svih šest osoba, napominje, povrede su zadobili u tri saobraćajne nesreće, dok je ostalih 11 nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu na vozilima.

“Jedna osoba povrijeđena je u nesreći na lokalnom putu u naselju Maurovići kod Visokog, tri su osobe povrijeđene u sudaru golfa i kombija u mjestu Golubinja kod Žepča, a dvije u slijetanju kamiona sa magistralnog puta M-17 u mjestu Brankovići kod Žepča. Uslijed snježnih padavina bilo je otežano kretanje vozila, ali, na sreću, nije bilo teže povrijeđenih niti nesreća sa smrtnim ishodom. Vozači su, očito, poslušali naše upute o potrebi smanjenja brzine ili da uopšte ne idu na put. Svi putevi u našem kantonu trenutno su prohodni”, kazao je Fišek.

Zenicainfo

Napominje kako je na putu Visoko–Kiseljak saobraćaj u nedjelju bio obustavljen zbog drveta koje je pod teretom snježnih padavina palo na put, kao i na magistralnom putu M-17 u Vranduku kod Zenice, ali da su vatrogasci uklonili stabla.

Uslijed kvara na 110 kV dalekovodu iz pravca Maglaja, a kojim se Tešanj većim dijelom snabdijeva električnom energijom, trenutno je, kao što je bilo i u nedjelju, u nekim mjesnim zajednicama redukcija ili ograničena isporuka električne energije. Dalekovod je u vlasništvu i ingerenciji Elektroprenosa Bosne i Hercegovine.

“Radnici Elektroprenosa BiH nalaze se na terenu kako bi otklonili kvar te uspostavili normalno snabdjevanje električnom energijom svih dijelova naše općine”, kazao je načelnik te općine Suad Huskić.

Napominje kako je 110 kV dalekovod iz pravca Teslića i Doboja, na koji je ta općina nedavno također priključena novom trafostanicom u Poslovnoj zoni Glinište, nije u potpunosti opterećen kompletnom mrežom.

Direktor kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK Džavid Aličić potvrdio je kako su svi putevi na području tog kantona prohodni te da u drugim gradovima i općinama nije bilo problema sa snabdjevenijem električnom energijom.

“Samo u nekim visinskim dijelovima, konkretno na području Maglaja, otežano saobraćaju autobusi. Jučer je bilo tehničkih intervencija zbog pada drveća i grana na putevima, jer je snijeg bio težak pa je bilo i zastoja u saobraćaju zbog ugaženog snijega”, istakao je danas Aličić.

Snijeg odgodio nastavu u Tomislavgradu, Kupresu i Bosanskom Grahovu

Snježno nevrijeme koje je pogodilo Hercegbosansku županiju proteklog vikenda stvara velike probleme u prometu, a nastava je u nekim školama odgođena.

U Srednju strukovnu školu u Tomislavgradu jutros nisu mogli stići učenici iz udaljenijih sela, pa je odlučeno da se nastava ne održi.

TomislavCity.com

Učenici osnovne i srednje škole u Kupresu sinoć su obaviješteni da danas nema škole.

“Imamo veliki peh, sinoć nam se pokvario veliki višenamjenski radni stroj pa ćemo, pa ćemo zatreba, pokušati angažirati privatne strojeve za daljnja održavanje prometnica. Oko 90 posto prometnica je prohodno, a sporije ide čišćenje lokalnih cesta”, izjavio je kupreški načelnik Zdravko Mioč.

Slična situacija je u Bosanskom Grahovu.

“Glavne prometnice uglavnom su prohodne, dok su neke lokalne blokirane snježnim nanosima. Pokušavamo se probiti prema selima, ali problem je što odmah nakon što cestom prođe radni stroj, vjetar ponovno nanese snijeg i kao da stroj nije ni prošao”, kazao je za Fenu načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Iz županijskog MUP-a naveli su kako su magistralne prometnice u HBŽ-u uglavnom prohodne. Snježni nanosi na pojedinim dionicama usporavaju odvijanje prometa, pa iz MUP-a pozivaju građane da ne kreću na put bez velike potrebe.

Snijeg na Sokocu dostiže i više od 70 centimetara

Načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica rekao je Srni da su zbog snijega koji na području Sokoca pada već 24 časa gotovo svi putevi prema selima jutros bili neprohodni, te naveo da u dijelu opštine ima problema u snabdijevanju električnom energijom.

Bjelica je istakao da u udaljenim višim predjelima snijeg dostiže i više od 70 centimetara, te dodao da su vozila za čišćenje i juče u popodnevnim časovima bila angažovana na prioritetnim pravcima.

On je naveo da je od jutros angažovana dodatna mehanizacija prema području koje se snabdijeva strujom sa dalekovoda Kaljina kako bi očistili puteve neophodne za otklanjanje kvarova na elektro-mreži, prema dogovoru sa predstavnicima Terenske jedinice Sokolac, “Elektrodistribucije” Pale.

Mehanizacija za čišćenje snijega krenula je u svim pravcima ove lokalne zajednice i nadam se da će u toku dana biti omogućen pristup radnicima elektrodistributivne jedinice, a posebno na teško pristupačnom terenu, kako bi mogli da otklone kvarove”, rekao je Bjelica.

On je dodao da se u gradskom naselju Sokolac radi na čišćenju saobraćajnica prema ranije utvrđenim prioritetima, te izrazio nadu da će do večernjih časova dio lokalnih puteva biti očišćen od snijega.

Bjelica je dodao da je visina snijega u gradskom naselju Sokolac oko 40 centimetara i da je snabdijevanje potrošača vodom uredno.

Oštećena vozila za čišćenje snijega u KS

Saobraćaj je otežan i u KS, a snijeg je donio brojne probleme. O stanju na terenu za N1 govorio je Fahrudin Čovrk, iz zimske službe Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad. Pozivao je građane na strpljenje i rekao da je dosta vozila oštećeno, te da rade ručno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad