Somero godinama provodi programe koji omogućavaju osobama sa intelektualnim poteškoćama da žive u stambenim jedinicama

Vijesti 29. okt 202320:55 0 komentara

Sumero je krovna organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama. Njihov program Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku, omogućava život u lokalnoj zajednici, ali i svakodnevnu podršku osobama s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta.

Centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, predstavnici gradskih uprava kao i druga Udruženja i ministarstva, strateški su partneri Udruženja Somero koje već godinama provodi programe koji omogućavaju osobama sa intelektualnim poteškoćama da žive u stambenim jedinicama koje Sumero iznajmljuje za njih, ali i da dobiju podršku u svakodnevnim aktivnostima

Haris Haverić, direktor Organizacije Sumero je kazao:

“Kada govorimo o korisnicima važno je znati da osobe sa invalidititom i njihovi roditelji kroz ovo vide opstanak u lokalnim zajednicama za sve ono u što se godinama investira i investiralo kroz obrazovanje, kulturu i da će nastaviti, živjeti, raditi u svom gradu, u svojoj lokalnoj zajednici”. 

Kako bi se ovakve ideje širila, Ideja Federalnog ministarstva za rad i socijalne politike je da se prevenira sam smještaj u institucije i da djeluju odmah kada centri za socijalni rad prepoznaju da su osobe ugrožene

Tarik Smailbegović – Savjetnik federalnog ministra rada i socijalne politike je kazao:

“Nama je cilj prvenstveno da napravimo transformaciju naših zavoda i ustanova. Najbolji partner nam je tu Sumero koji to već praktično radi godinama, ne samo u Sarajevu, nego u svim dijelovima Federacije i RS. Tako da pred nama je puno posla, ali sigurno deinstitucionalizacija nema alternativu i kroz samu prevenciju smještaja ali i onih koji su smješteni institucije da se kroz individualni pristup nađe alternativa u lokalnoj zajednici”. 

Zahvaljujući određenim programima Sumera, neke osobe su napustile institucije i zavode i počele samostalno živjeti. Da bi proces adaptacije bio lakši, korisnici imaju priliku boraviti u privremnom smještaju prije uključenja u lokalnu zajednicu. Primjer dobre adaptacije i želje za ličnim uspjehom je Amar Pašić, danas Magistar komparativne književnosti, koji je 2017 godine došao iz Doma za nezbrinutu djecu.

Amar Pašić, korisnik usluga Sumero:

“Osjećam se ponovo ljudski, čovjekom za razliku od momenata kada sam bio ili u zavodu ili u domu za nezbrinutu djecu. Nedavno sam uz svoju vlastitu moć i podršku Sumera, uspješno magistrirao komaprativnu književnost na filozofskom fakultetu”.

Sumero se zalaže za društvo u kojem osobe s intelektualnim teškoćama i njihove porodice jednako učestvuju u svim aspektima života, imaju izbor, mogućnost i poštovanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!