Somun: Arapi nisu doprinijeli ništa da Palestina dobije državu

Dan uživo 11. maj 202118:29 > 18:38 1 komentar

Hajrudin Somun, novinar i diplomata, izjavio je kako ga nisu iznenadila dešavanja u pojasu Gaze. Izrazio je žaljenje zbog žrtava, ali je kazao kako mu je žao što su Arapi prvi poveli rat protiv Izraela 1947. godine. Da do toga nije došlo - sada bi imali potpuno drugačiju i mirniju situaciju.

“Svakog ramazana, pogotovo ako se po jevrejskom kalendaru potrefi kao ovih dana da Dan Jeruzalema Izraelci slave pobjedu u šestojunskom ratu, 1967. kada su osvojili Stari grad. Bio je u ponedjeljak. Bilo je incidenata oko razmještaja i evakuacije Palestinaca iz njihovih domova. Izbori u Palestini, otkazani su – najavljeno da Izraleci ne bi dozvolili Palestincima iz istočnog Jerzalema da učestvju”, rekao je u uvodu.

VEZANE VIJESTI

Također, kazao je da nije sigurno da li će Benjamin Netanyahu ostati da vlada u Izralu.

“Ako ne bude, mogu doći i gori od njega što se tiče Palestine”, rekao je.

Somun je istakao da je Donald Trump za vrijeme svog mandata kao predsjednik SAD napravio određeni prodor, ali na tom dijelu svijeta predstavlja problem to što su Izrael i brojne arapske zemlje kontra Irana. Arapski svijet nije uradio ništa da Palestina dobije državu.

“Izrael je 1967. okupirao Sinaj, dobar dio Egipta i Sirije. Vratio je Egipćanima, slavilo se kao veliki događaj. Međutim, to se nije ticalo Palestine. Egipat tada nije ništa učinio za Palestinu. Arapi nisu doprinijeli ništa da Palestina dobije državu”, izjavio je.

Događaji će proći – slika traje 70 godina

“Da Arapi nisu poveli prvi rat protiv Izralea 1947, 1948. i 1949 godine danas bi imali mir na Srednjem Istoku i imali bi države koje bi radile jedna s drugom. Arapi su, da bi svoje mase zadovoljili, a možda imali i neke druge interese, objavili su rat Izraleu. Mislili su da će ga unišiti. A danas imamo totalno drugačije stanje. Bilo bi drugčije da nije bilo tog rata”, izjavio je Hajrudin Somun.

Njega ne čudi pasivan odnos arapskih zemalja spram ovog događaja, a SAD, kako je rekao, ima dosta problema na domaćem terenu.

“Ovi će događaji i dani proći. Prava slika koja traje 70 godina se nastavlja. Čitav svijet izražava žaljenje, traže obje strane da se suzdrže od nasilja, da Izraelci i Palestinci razgovaraju. Kako da razgovaraju – kada je Izrael nuklearna sila”, poručio je Somun.

Somun: Palestina prepuštena na milost ili nemilost Izralea i arapskih zemalja

Narod Palestine je prepušten na milost ili nemilost Izraela, rekao je. Ali pogotovo svojih sunarodnjaka.

“Pogotovo ove arapske zemlje Zaliva, Saudijska Arabija, koje uspostavljaju saradnju sa Izraleom – nikada nisu željele da Palestinci dobiju državu. Bojali su se palestinskog virusa protiv svojih unutrašnjih sistema”, kazao je, rekavši da je osim Alžira – jedino palestinski pokret revolucionarski i da se to vidi i danas.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, imao je oštre izjave – ali Somun kaže da nema nikakve koristi od verbalnih, ishitrenih i militantnih istupa.

“Palestinci nemaju ništa od krasnih izjava”, dodao je gost N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare