Spahić o vakcinaciji u Zetri: Nije bilo nuspojava, nismo bacili nijednu dozu

Vijesti 28. apr 202113:11 > 13:28 0 komentara

Dr. zdravstvenih nauka Ademir Spahić - koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji COVID-19, kazao je u Novom danu na N1, da Zetra danas nije zatvorena, te da se upravo radi vakcinacija zdravstvenih radnika koji se nisu vakcinisali u proteklom periodu.

“Od jutros po odrobrenju ministra zdravstva KS-a vakcinišemo 40 paraplegičara, odnosno ratnih vojnih invalida. Od sutra je Zetra zatvorena”, kazao je Spahić.

Vakcinisali se i mlađi

Sljedeći korak, kako je rekao, je vakcinisanje uposlenika Ministarstva sigurnosti, po donaciji koju su dobili od Turske.

“I onda molimo Boga da nam dođe veliki broj vakcina i da nastavimo sa masovnom imunizacijom. Što se tiče imunizacije doniranih vakcina iz Srbije, potrošili smo sve doze. Po planu vakcinacije to je bila dobna skupina 75 posto”, dodao je.

Bilo je ljudi koji su se vakcinisali a koji nisu bili u toj dobnoj skupini, potvrdio je.

“Odlučili smo se da vakcinišemo i mlađe, bolje nego da bacimo dozu. Toga nije bilo puno. Nismo bacili niti jednu dozu. Vodili smo računa da se provodi hladni lanac”, istaknuo je Spahić.

Kako je naveo, do sinoć je potrošeno oko 10.900 vakcine AstraZeneca, a svi koji su se prijavili putem aplikacije, a 75+ su, pozvani su na vakcinaciju.

“Imam informaciju od prof. Aide Pilav da bi kroz Covax trebalo da dođe oko 12 ili 13 hiljada Pfizer vakcina za Kanton Sarajevo, od 3. do 9. maja. Opet po njihovom planu, biće pozvane dobne skupine. Trebalo bi još putem Covax-a da dođe 10.400 doza AstraZeneca i još nekih donacija, ali to su minimalne količine”, istaknuo je.

Sada na red dolazi dobna skupina 65 godina do 75, hronični pacijenti, onkološki i dijalizni.

Dolazak vakcina

Spomenuo je i građane koji nisu pokretni, a koji su se prijavili da se u svojim domovima vakcinišu vakcinom Sinovac.

“ZZJZ KS je zaprimio 1.884 doze Sinovac vakcine i nama je proslijeđeno do jučer 950 tih vakcina. Mogu po opštinama reći koliko je ko zaprimo: Stari Grad 120, Centar 50, Novo Sarajevo 90, Novi Grad 170, Opština Ilidža 400, Hadžići 30, Vogošća 40 i Ilijaš 10. Do 25.4. vakcinisano je 174 naša sugrađana u kućnim uslovima. U stalnoj smo korespodenciji sa lokalnim zajednica, stalno se revidiraju spiskovi, dodaju se, svi će biti vakcinisani, koliko imamo vakcina”, kazao je, dodajući da ima i neka najava da će doći još 50.000 kineske vakcina, ali za cijelu BiH.

Naglasio je da kod do sada vakcinisanih nije bilo nuspojava, te pohvalio rad u Zetri.

“Znalo se desiti i da je ima 300 do 400 upita. Svi smo sretni. U Zetri je bila jedna mala fina građanska država BiH. Svi smo disali jednim plućima“, opisao je vakcinaciju iz dvorane Zetra.

I dalje se prijave putem aplikacije mogu vršiti. Stvar je samo u dolasku vakcina.

Govorio je i o Covid pasošima, prijavi i njihovoj svrsi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!