Spektakl u Mostaru: Danas se održavaju 457. skokovi sa Starog mosta

Vijesti 30. jul 202312:36 0 komentara
N1

U Mostaru se danas održavaju 457. skokovi sa Starog mosta.

U toku su posljednje pripreme, takmičari obavljaju ljekarski pregled, nakon kojeg će biti poznat tačan broj skakača na noge i glavu.

Takmičari, prema riječima organizatora dolaze iz cijele regije i od ranog jutra obavljaju pripreme, s obzirom na to da je riječ o vrlo rizičnom poduhvatu jer se skače u vrlo hladnu rijeku s visine od oko 22 metra.

Skokovi su uvijek atraktivni i zanimljivi, a zanimljivo je to i koliko je duga njihova tradicija , naime skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. Formalno takmičenje ustanovljeno je 1968. i od tada se održava svakog ljeta.

Skokovi se izvode u 2 kategorije: na noge i na glavu. U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak, dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Skokovi počinju 16 sati ,očekuje se više hiljada posjetitelja, tome u prilog idu informacije turističkih radnika, koji bilježe vrlo dobru popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ovog vikenda. Manifestacija završava u 22 sata tradicionalnim skokom s bakljom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!