Spomen park velikanima Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću u centru Sarajeva u katastrofalnom stanju(FOTO)

Vijesti 24. aug 202406:51 0 komentara
N1

U samom centru Sarajeva iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova BiH nalazi se Park Mirze Delibašića i Davorina Popovića. Ova dvojica velikana koja su ostavila neizbrisiv trag u historiji ne samo Sarajeva nego i Bosne i Hercegovine, zaista ne zaslužuju da prostor posvećen njima u čast bude u katastrofalnom stanju.

Prije skoro 20 godina Sarajevo je dobilo Spomen park Mirzi i Davorinu za vrijeme tadašnje gradonačelnice Semihe Borovac.

Godine su prolazile i sporadično su se pojavijivale informacije o uređenju ovog prostora. Tako je za ovih 20 godina vršena obnova kamenog zida, posađeno cvijeće uz fontanu te vršeni drugi hortikulturni radovi što su za N1 potvrdili i u sarajevskoj općini Centar.

“Nadležnost za održavanje Spomen-park koji je izgrađen u čast sarajevskim legendama Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću u sarajevskoj ulici Mis Irbina, iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u nadležnosti Gradske uprave Grada Sarajeva.  S tim u vezi, molimo Vas da upit proslijedite nadležnoj službi Gradske uprave Grada Sarajeva.  Općina Centar je u proteklom periodu kao društveno odgovorna lokalna zajednica izdvojila 45.000 KM za uređenje kamenog zida oko parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića u centru Sarajeva”, naveli su iz ove lokalne zajednice za N1.

N1

N1 je lično kontaktirao gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, ali odgovor nismo dobili.

N1

Kao što se može vidjeti iz priloženih fotografija, fontana ne radi niti je zasađeno cvijeće i uređen kompletan prostor. Klupe u parku su lošem stanju dok je sa zida fontane počeo otpadati crni kamen.

N1

Nadati se da će nadležni se ozbiljno pozabaviti ovim lokalitetom koji umjesto da bude ponos grada, predstavlja jednu veliku sramotu.

Mirza Delibašić

KSBiH

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa Košarkaški klubom Bosna iz Sarajeva, s kojim je osvojio titulu prvaka Evrope, te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije, koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Davorin Popović

N1

Davorin Popović, od milja u raji nazvan Dačo s grupom „Indexi“ ostavio je neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

Podsjetimo, Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu.

Čitav život je živio i radio u Sarajevu. On je također 1995. predstavljao BiH i na na Evroviziji u Dablinu sa pjesmom „Dvadeset prvi vijek“, osvojivši 19. mjesto. Zauvijek nas je napustio 2001. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!