Sprema se trajno rješenje za državnu imovinu?

Vijesti 06. jun 202319:49 0 komentara

Zasjeda Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik će se očitovati sutra. Jedno od pitanja koje odvlači posebnu pažnju OHR-a, je ozakoniti državnu imovinu. Nakon silnih pokušaja iz Republike Srpske da donesu entitetski zakon i po njemu knjiže, je li došlo minut do 12? Hoće li sve, gotovo 3 decenije nakon, riješiti ponovo stranci, jer domaći eksperti koji su angažovani da pomažu OHR-u, kako saznajemo, daleko su od konsenzusa.

OHR je još davne 2009. vršio popis državne imovine. Utvrdili su kako država raspolaže s ukupno 1000 objekata, parcela, ali i pokretne imovine.

Od toga 552 lokacije u Federaciji, od čega, očekivano, najviše u Sarajevu, 78. U Mostaru 46. Kada je riječ o Republici Srpskoj, OHR je kroz popis označio 404 lokacije, najviše u Banjaluci, 41, te u Prijedoru 37. Bosna i Hercegovina, podaci su OHR-a, raspolaže imovinom u susjednoj Hrvatskoj, 14 lokacija. OHR je odlučan, 14 godina nakon, da stavi tačku na pitanje državne imovine. U čitavu priču su uključili i bh. eksperte, a sve se dešava iza zatvorenih vrata.

“Očekuje se da bi se preporuke Radne grupe mogle proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH krajem ljeta ili početkom jeseni”, kazali su iz OHR-a.

Pojedini članovi ekspertnog tima ne žele pred kamere no kažu kako imaju potpuno suprotstavljena mišljenja, na kraju će rješenje o tome kako raspolagati državnom imovinom donijeti kažu oni koji misle da sve znaju o BiH, a to su stranci.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sve ove godine nije imala volju a ni kapacitet uhvatiti se u koštac s usvajanjem državnog zakona o imovini. Da drugačije nije ni danas jasno pokazuje spremnost zastupnika iz Republike Srpske da napuste sjednicu čim se ovo pitanje spomene. No, treba li ipak sve biti u rukama OHR-a?

“Ja se pitam onda šta ćemo mi u Parlamentarnoj skupštini uopšte razgovarati na tu temu očito je namjera da OHR donese direktivu, da se ta direktiva mora poštovati, vidimo da ima u najavi i nepoštivanje odluka VP da su krivično djelo, onda bi najbolje bilo da VP raspusti državni Parlamenti da VP suvereno vlada. I to je opcija. Jer ukoliko se mi u Parlamentu ne pitamo ništa onda bi trebalo bar da se naprave uštede u budžetu”, kazao je Milan Dunović, zastupnik DF u PS BiH.

Dok se u Federaciji pozivaju na kontinuitet države zagarantovan Ustavom, kao i odluke Ustavnog suda koji je pravno stao u zaštitu državne imovine, kao ključne argumente da titular mora biti Bosna i Hercegovina, u Republici Srpskoj Dejton čitaju drugačije, te su uporni u tvrdnji da entitet spornu imovinu može knjižiti. Vođeni principom nepriznavanja visokog predstavnika, ne strahuju ni od eventualne krivične odgovornosti ukoliko Schmidt nametne odluku da oni koji ne poštuju njegove odluke možda budu i procesuirani.

“Mi smatramo da nametanje takvog jednog zakona koji bi obavezao rad Suda, Tužilaštva BiH, SIPAe, može samo pogoršati aktuelnu situaciju u BiH i dovesti do toga da mi u RS i Narodna skupština, Vlada ne poštujemo ni odluke ni Suda ni Tužilaštva ni SIPAe i mislim da bi to izazvalo jednu trajnu nestabilnost”, kazao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NSRS

Iz OHR-a pak ne žele komentarisati ove špekulacije. Napominju da se na ozakonjenje vlasništva i raspolaganja imovinom čeka 28 godina. Pružilo bi pravnu sigurnost ali i bolji ambijent za investitore. Prema riječima eksperta Ibrahima Cere, otvorilo bi i pitanja restitucije i denacionalizacije, povrata davno otete imovine od privatnih lica, ali i pitanje koncesija. Ako se ikada napravi registar imovine, kako one iz kontuniteta, tako i ostavinskog postupka Jugoslavije, pokat će se sljedeće:

“Robe nema u rafi, a novčanica u jemeniji, naime raznoranim igrama, spregom političkih tajkuna i tajkunskih politika su se ostvarivali enormni ekonomski interesi, razvlašćivao se titular vlasništva, država i imovina odlazila kloakama korupcija i kriminala u ruke nevlasnika a kasnije ko zna kojim putevima prema bankovnim hipotekama”, kazao je Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu (12.12.2020.).

Denis Zvizdić nedavno je ekspretima iz OHR-a preporučio da donesu rješenje kakvo je primijenjeno u svim državama nastalim raspadom Jugoslavije. Država je vlasnik imovine koju će ustupiti nižim nivoima isključivo na korištenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!