Srđan Mandić uputio poruku porodici Ademović i otkrio šta će se rušiti u kompleksu sarajevske Skenderije

Vijesti 09. okt 202418:03 0 komentara
N1

Srđan Mandić osvojio je drugi mandat na čelu sarajevske općine Centar. Za N1 je govorio o uspjehu na izborima i pored opstrukcija koje su dolazile naročito od lokalne organizacije Naroda i pravde odnosno vijećnika Jasmina Ademovića i njegovog oca Kemala Ademovića. Također, Mandić je govorio i šta će biti sa centrom Skenderija u Sarajevu.

Kada je riječ o porodici Ademović, Mandić na pitanje čime je porodica Ademović bila nezadovoljna u njegovom radu rekao sljedeće:

“To ćete pitati njih ako budu u prilici više da govore s obzirom na ovaj rezultat koji su napravili ja mislim da je bolje da se jedno vrijeme ne pojavljuju u javnosti. Ne bih više komentarisao to čime su oni bili nezadovoljni, njihov klub je prepolovljen. Prema rezultatima možda će imati 4 ili 5 od te pobjedničke euforije kojom su mene stalno pod navodnim znacima maltretirali godinama te su govorili da zahvaljujući njima ja postojim. Sad su došli u priliku da građani prepoznaju ko je radio, a ko nije radio”, naveo je on.

Također, Mandić je kazao da SDP i Naša stranka imaju skoro pa većinu u Općinskom vijeću i da nije cijeli NiP bio protiv njega.

“Dio glasača NIP-a je meni dao povjerenje, tako da s tim ljudima možemo sasvim komotno nastaviti sarađivati. Ovdje je problem u samo jednoj ili dvije osobe koje su napravile cijelu dramu”, rekao je Mandić.

Poruka za Vladu KS

S obzirom na to da je u Vladi KS došlo do preglasavanja ministara Naše stranke kada je riječ o povećanju satnice zdravstvenim radnicima, Madnić ističe da problema u funkcionisanju koalcije nema, ali ima poruku za Vladu u KS-u.

“Određeni reset bi trebao da se desi u Vladi KS, ne mislim u smislu promjena već da se trgnu. Sada njima vrijeme kuca. Lokalni izbori su gotovi, sada oni trebaju da se spremaju sa naredne izbore za dvije godine. Treba im nova energija”, poručio je on.

Podsjećamo, u prethodnom mandatu Udruženje građana “Zašto ne” u okviru Istinomjera odnosno monitoringa predizbornih obećanja naveo je da je Mandić ispunio samo jedno obećanje.

“Naravno da nije sve bilo idealno. Ostalo je bilo stvari koje nisu bile urađene. Ima tu i subjektivnog faktora. Činjenica je da je svako objektivan to treba konstatovati. Prva godina mandata smo se borili za život u svijetu. Druga godina mandata je bila opterećena teškom ekononskom krizom. Nama su svi ugovori bili otkazani. Nije se moglo raditi i mi smo tek u trećoj godini i oni zlobnici će reći da sam se probudio kada se desio referendum. To nije istina, desilo bi se da nije bilo referenduma”, kazao je Mandić.

Pitanje Centralne banke BiH

Jedno od najaktuelnijih pitanja u ovoj lokalnoj zajednci je spor između Centralne banke BiH i opštine koje je na sudu. Mandić je poručio da nema mjesta za navode da će opština bankrotirati ukoliko na sudu izgubi spor.

“Zakon štiti budžete i nije moguće u jednoj godini isplati dug i nije im u interesu da u sudskom epilogu to dobiju jer će dugo vrmena proteći dok dobiju svoj novac”, poručio je on.

KSC “Skenderija” i rušenje

Nakon što je inspekcija donijela odluku da se poslovni objekti na platou KSC “Skenderija” ruše, sada je na potezu opštinska uprava u Centru da riješi imovinsko-pravne odnose i krene u realizaciju onoga što im je naloženo.

“Za jedan procenat imamo stečene uslove da se uklanja. Neki su nas tužili i to je na sudu. (…) Veći dio tih objekata nije u ZK i to su privremeni objekti”, rekao je Mandić.

Kada je riječ o kompletnom rušenju ili obnovi KSC “Skednerija”, Mandić je rekao da je njegovo lično mišljenje da je to zaštičeno dobro kojem treba obnova, ali da će konačnu riječ dati struka i da finansijski o tome će podršku morati dati viši nivoi vlasti jer lokalna zajednica na čijem je čelu to neće moći sama uraditi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!