Srebrenica, priče o borbi: Tek rođenog sina nosila sam kroz šumu, o tome sam unucima napisala knjigu

Vijesti 11. jul 202421:29 1 komentar
N1

Priča o Srebrenici i genocidu nije samo priča o smrti i zločinu, nego i o neutaživoj želji za životom i opstankom. Srebreničani bez obzira na sve prepreke žele živjeti u svom rodnom mjestu, odlučni da će ponavljati istinu o genocidu.

Ratnih dana Kadira Šakić je bila djevojčica. Igra sa drugaricama dok se čuju pucnji i zvuk granata njene su prve uspomene. Geleri jedne od granata ranili su je u njenoj devetoj godini. Njen sedamnaestogodišnji brat je ubijen. Kadira sada izvještava kontinuirano iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. S lokalnog radija je morala otići, kaže, zbog ogromnog pritiska da ne koristi riječ genocid. To nije prihvatila. Emocionalno potresena otišla je u inostranstvo. No, ljubav je ipak bila jača. Kadira je ponovo tu.

”To me mnogo uznemirilo prvo kao preživjelu žrtvu rata, a onda kao novinara. Nema tih para, te plate koja se može dati da ja ne govorim o genocidu. Ja sam pisala genocid i oni su to ispravljali i pisali stradanje. Ja sam se bunila i pismeno. Moj brat i žrtve genocida nisu stradali u zemljotresu u poplavama, nego su na stravičan način ubijeni”, ističe ona u razgovoru za N1.

Kadira će istinu o genocidu nastaviti prenositi. Život uprkos smrti, trajno je opredjeljenje Srebreničana. Tako je sada, tako je bilo i u vrijeme rata. U ratnoj bolnici rođena je Belma Sumbić, a tu je radila doktorica Fatima Klempić Dautbašić. Susret pun poštovanja jer je samo čista emocija i posvećenost u nemogućim uslovima Belmu održala u životu.

”U momentu rođenja bila je teška 1,550 i kasnije je još smršala. To je baš malo i za takvo dijete trebate inkubator, posebnu hranu itd. Mi ništa nismo imali. Bio je zimski period i Belmu smo hranili pored peći na drva u gnijezdu od vate koju smo za nju napravili. Hranili smo je na špricu i sondu”, prisjeća se doktorica Fatima Klempić Dautbašić.

Dok je Belma tako održana živom, Suada Selimović Malić je svog tek rođenog sina nosila šumskim putevima do sigurnosti.

”U šumi je napunio 40 dana, moj sin. Sada je on došao sa svojom djecom i doveo ih ovdje. Djeca znaju. Ja sam napisala dvije knjige koje niko nije pročitao. To je za moje unučiće. Moja djeca znaju kroz priče sjećaju se, mnogo pričam, ali da ne bi ni unučići zaboravili oni će to čitati”, rekla nam je danas Suada Selimović Malić.

Suadi su ubijena dva brata. Sa majkom Šuhrom Malić poručuje da će uvijek biti mnogo više onih koji priznaju i poštuju žrtve.

Više u pričama koje donosi Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare