Šta će NATO uraditi ako Rusija blokira misiju EUFOR-a

Vijesti 18. okt 202414:52 0 komentara
EUFOR (Screenshot/X)

Svake godine u novembru Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odlučuje o produženju mandata vojne misije EU u BiH, EUFOR Althea. Obzirom na povećane tenzije između Rusije i zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini, već nekoliko godina postoji bojazan da bi Rusija mogla uložiti veto na produženje misije EUFOR Althea, što bi značilo da bi ove snage trebalo da se povuku.

Obzirom da postoji ozbiljna zabrinutost da bi moglo doći do bezbjednosnih problema u BiH, pitali smo NATO zvaničnika šta će ova Alijansa uraditi ako dođe do ruskog veta, prenose Nezavisne.

Iako je odgovor koji smo dobili odmjeren i diplomatski, između redova se može jasno vidjeti šta će NATO preduzeti ako do toga dođe.

Zvaničnik nam je, naime, rekao da bi u slučaju neobnavljanja mandata vojne misije EU NATO reagovao na način da ne dozvoli bezbjednosni vakuum u BiH i pogoršanje bezbjednosne situacije.

On nam je objasnio da je zapadni Balkan, uključujući i BiH, od strateškog značaja za Alijansu u kojem je NATO prisutan više decenija, te da mir “ne može biti doveden u pitanje”.

Što se tiče povjerenja u vojnu misiju EU u BiH, NATO zvaničnik nam je rekao da NATO u potpunosti vjeruje da je EU sposobna provesti ovu misiju, te da ona uživa punu NATO podršku.

Dodao je da EU ispunjava svoj mandat u potpunosti u bliskoj koordinaciji sa NATO, te da su obje organizacije spremne da reaguju u slučaju bezbjednosnih prijetnji i da neće dozvoliti ugrožavanje mira.

Iako to nije eksplicitno rečeno, može se zaključiti da će NATO popuniti prazninu koja bi ostala ako bi EUFOR morao da napusti BiH.

Naime, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma usaglašeno je da je konačna odgovornost za mir u BiH na NATO-u, te da su se sve zemlje članica Savjeta bezbjednosti UN-a usaglasile da u BiH postoji “NATO prisustvo”, koje je odvojeno od pitanja mandata vojne misije.

Vjeruje se da bi NATO mogao da iskoristi tu pravnu formulaciju da zamijeni EUFOR. Napomene radi, u BiH već postoji NATO štab te da se njegov rad u određenoj mjeri temelji na pozivu Predsjedništva BiH. NATO bi mogao da kaže da ima odluku najvišeg organa BiH za njegovo prisustvo.

Inače, važno je naglasiti da velika većina zvaničnika vjeruje da Rusija neće ni ove godine uložiti veto iz racionalnog objašnjenja da bi u svakom slučaju željeli spriječiti da vojna misija u BiH u potpunosti pređe u ruke NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!