Šta donosi novi pokret na političkoj sceni Bosne i Hercegovine?

Vijesti 18. maj 202419:25 0 komentara
N1

“Svojim putem” krenuo je bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Neće ni sa vladajućima ni sa opozicijom, ali hoće ponovo na političko tržište. Šta donosi novi pokret na političkom tržištu Bosne i Hercegovine i da li bi mogao uzdrmati pojedine duhove u priči Mladena Vujinovića.

U politiku povratnička konferencija za medije počela je gužvom, ali i iznenađenjem.

“Otkud vi ovoliki”, upitao je Radojičić, bivši prvi čovjek Banjaluke, a danas predsjednik nezavisnog pokreta ‘Svojim putem’.

A onda je stiglo i pojašnjenje, gdje je na političkom spektru najmlađa politička opcija na tržištu.

“Nezavisni pokret je stranka centra, okupljamo ljude vrlo različitih uvjerenja. Među nama ima više onih koji su ljevičari, među nama ima onih koji su više desničarski, čak monarhisti. Ne vjerujemo da sve mora biti svrstano u dvije kutije, vlast predvođenu SNSD u jednoj kutiji i opoziciju koja je vrlo često fragmentirana, posvađana i pokazala je u više ciklusa da ne može da ostvari rezultat i promjene”, saopštio je Radojičić.

I zato neće ni sa jednima pa će u svim opštinama u kojima stranka bude učestovala na predstojećim izborima ići samostalno. Gdje će nastupiti odlučiće do 8. jula, ne isključujući mogućnost da u Banjaluci daju kandidata za fotelju gradonačelnika. Po kojem će zakonu na izbore sami i pitaju i odgovaraju.

“Ustavi, zakoni, akti koje donosi Narodna skupština nisu švedski sto na kojem možete da birate jedan mi se sviđa, drugi mi se ne sviđa, jedan je donijela jedna skupštinska većina, drugi je donijela druga skupštinska većina, već se oni primjenjuju. Izborni zakon Republike Srpske, za nas je zakon Republike Srpske i kada stupi na snagu mi ćemo ga poštovati”, naveo je.

A do tada za izbore se pripremaju po onim pravilima koja je prihvatio CIK, a donio OHR. Na prvom obraćanju čuli smo da logo simbolizuje put naprijed, domaćinsku kuću sa otvorenim prozorom za nove ideje u bojama Republike Srpske, ali i odgovor na pitanje kakvu simboliku nosi naziv.

“Politički, svojim putem može da ide svako, svaki građanin, politička partija, grad, Republika i bilo ko drugi, to treba da bude najbolji put… Zaboravili ste kako ja odgovaram”, poručio je Radojičić danas.

Igor Radojičić, realno, politički je veteran. Njegov politički razvoj kreće od kada je postao član Predsjedništva Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine, a to je bilo još krajem ‘80-ih. Važne funkcije obavljao je u Dodikovom SNSD, od generalnog sekretara do predsjednika gradskog odbora stranke. Bio je i poslanik, potom predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i to u dva navrata, kratko i v.d. predsjednika Republike Srpske.

Njegovi nekadašnji politički saveznici povratak na scenu dočekali su uz oštar ton.

Opširnije u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!