Vukanović: Dodik se sakrio kao strina; Višković: Šta je 51-49%-vazduh, klikeri?

Vijesti 26. apr 202314:14 0 komentara
N1

Šesta Posebna sjednica NSRS počela je u Banjaluci, a rasprava poslanika i dalje traje. Na dnevnom redu je opoziv sudije Ustavnog suda BiH iz RS i, kako tvrde, antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Iako sam tražio da dođe i položi račune narodu i narodnim poslanicima, Milorad Dodik se kao uplašena strina sakrio negdje u pojatu, nije smio doći u Narodnu skupštinu Republike Srpske, podvio rep i utekao. Iako je on stvarni suštinski predlagač, formalno je poturio i žrtvovao Igora Žunića, predsjednika Kluba SNSD-a, da vadi strinine vruće kestenje iz vatre”, kaže lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Vukanović je Dodika nazvao kukavicom, tvrdeći da se sakrio i da nije smio da dođe na sjednicu.

Inače, zvanični predlagači sjednice su narodni poslanici, njih 29 koji su potpisali zahtjev za održavanje.

“Zašto niste sproveli zaključke o vraćanju nadležnosti nego ih danas vraćate, ništa nema neograničeno?”, pitaju iz opozicije.

SNSD-ov Igor Žunić je rekao da se Ustavni sud BiH od ustavobranitelja transformisao u ustavotvorca i tako postao faktor destabilizacije, a pravnim aktima stavio se iznad svojih ovlašćenja i postao političko oružje za razgrađivanje pravnog poretka Republike Srpske.

Dodao da je opstanak BiH jedino moguć povratkom Ustavnog suda BiH u njegove nadležnosti, navodeći da će, dok se to ne desi, Narodna skupština pozvati sudije iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke u tom sudu dok ovaj parlament ne odluči drugačije.

Sjednica NSRS bez Dodika, na početku negodovanja

On je istakao da jedna od najvažnijih odluka – pokušaj Ustavnog suda BiH da ukine 9. januar kao Dan Republike Srpske, predstavlja “primjer izvrtanja istorijskih činjenica i kreiranja odgovornosti za građanski rat u BiH.”

U sali nije bilo predsjednika RS Milorada Dodika, ali jeste premijera Radovana Viškovića.

I zakoni o privatizaciji, svojinskim pravima su vlasništvo entiteta, kaže Višković navodeći da je Ustavni sud BIH takve odluke potvrdio 2000.godine.

“Kako smo mi mogli privatizovati državna preduzeća, a da 27 godina poslije toga, Kristijan Šmit kaže imovina nije bila predmet Dejtonskog sporazuma. Šta je bilo uvaženi gospodine? Kako je u prvom članu Ustava BIH i Dejtonskog sporazuma rečeno da se BIH sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da je odnos 51-49, čega? Vazduha, klikera, imaginacije, ili imovine? Samo imovina može biti predmet neke podjele. Zašto će nama linija razgraničenja koja je u Dejtonu iscrtana, šta ta linija dijeli? Šta ona znači? Šta znači danas ako neko polaže pravo na naše puteve, škole, naše njive, bolnice, šta je to onda Republika Srpska?”

U materijalima za sjednicu stoji:

“Institucije BiH nemaju pravo da se bave pitanjem nepokretne imovine koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, kao ni pravo da se bave pitanjem svojine uopšte. Regulisanje pitanja imovine koja se nalazi na teritoriji entiteta, u konkretnom slučaju na teritoriji Republike Srpske, u nadležnosti je entiteta, odnosno RS. Za drugačije evidentiranje imovine, na teritoriji BiH, ne postoji ustavni osnov. Imajući u vidu sve naprijed navedeno pozivaju se sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke dok Narodna skupština RS ne odluči drugačije.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!