Šta slijedi u BiH: Rasplet krize ili gordijev čvor?

Vijesti 19. apr 202419:12 0 komentara

Dan nakon mitinga Srpska te zove, prebrojavaju se ljudi, nižu reakcije, komentariše antievropska retorika. Kompleksnu političku situaciju usložnilo je usvajanje i Izbornog zakona Republike Srpske, po kojem bi već lokalne izbore u oktobru ovaj dio Bosne i Hercegovine organizovao po svojim pravilima, mimo CIK-a i mimo države. Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom poziva na jedinstven domaći dogovor na već utvrđenim principima integriteta koje je nametnuo.

Pitali su se mnogi šta se radi do u sitne sate u Narodnoj skupštini Republike Srpske ako stanje nije vanredno? Učestale su noćne sjednice, a ova sinošnja rezultirala je usvajanjem izbornog zakona Republike Srpske. Od lokalnog, do nivoa entiteta, te izbora za poslanike ili pak predsjednika. Umjesto CIK-a nadležan je RIK, umjesto Suda BIH-Vrhovni sud RS, ukratko je sadržaj zakona koji nije dobio podršku opozicije.

“RS ima pravni osnov, nadležnost za sprovođenje izbora na svojoj teritoriji”, kazao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

“Da izvlačimo loptice iz kugle CIK ili RIK. Kako mislite da RIK provodi izbore, a ona obezglavljena, podnijela ostavke?”, pita se Nebojša Vukanović, šef Kluba za pravdu i red.

“Ni sa Schmidtovim izmjenama, ni sa zakonom koji ste vi danas predložili, mi smo u oba slučaja donji. Jer ni jedni ni drugi izbori, ni po jednom ni po drugom zakonu neće biti fer i korektni”, kazao je Dragomir Vasić, poslanik SDS-a.

Usvojeni su i zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, te imunitetu.

Da su u kondiciji poslanici vladajuće većine pokazali su i na mitingu Srpska te zove, na koji su odjurili u skupštinskoj pauzi.

Vladajući su tiho na mitingu, a kasnije nešto glasnije prozvali opozicionare koji nisu došli da podrže skup na kojem je, procijenila je policija bilo 50 000 ljudi. No, prema drugim podacima na mitingu je bilo od 12-15 000 ljudi.

Koji su čuli zahtjev da tuga majke koja nosi bijelu maramu, mora biti ista kao tuga majke koja nosi crnu maramu. Pored glasnog ne Rezoluciji o Srebrenici, te etiketiranju srpskog naroda kao genocidnog, ikonografijom je iskazana ljubav prema Vladimiru Putinu, a riječima prema Donaldu Trampu.

“Kad ćemo otići, kada se stvore uslovi. Valjda će i Tramp pobijediti”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

No, jedan evroskeptični govor, zaprijetio je da baci u sjenu i samog Dodika. A u nevjerici ostavi visoku zvanicu iz Srbije.

“Kažu da treba da budemo na evropskom putu. E, pa ja u tu pedersku organizaciju koja se zove Evropska unija ne želim da idem. Ne želim roditelj jedan, roditelj dva, ne želim da se odreknem svoje tradicije i običaja, ne želim da se odreknem svoga rakijskog kotla i pečenice”, kazao je Darko Banjac, poslanik NPS-a.

Ana Brnabić na ovaj govor nije aplaudirala, a je li on uticao na bratske odnose s dvije strane Drine?

“Nadam se da su se pomirili Ana Brnabić i Darko Banjac, to mene najviše brine sa sinošnjeg skupa. Da li se tu nešto desilo u odnosima s dvije strane Drine. Hoće li to možda ugroziti parlamentarni forum čiji je predstavnik gdin Darko Banjac?”, kaže Đorđe Vučinić, poslanik u NSRS.

Nakon svega pogledi su usmjereni ka Sarajevu i eventualnom dogovoru partnera o izbornom zakonu. Rasplet krize ili njen gordijev čvor?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!