Zatražili smo procjenu broja okupljenih na Dodikovom mitingu: Ni blizu 50.000

Vijesti 19. apr 202411:05 3 komentara
Arhiv javnih skupova

Ni blizu 50.000.

Arhiv javnih skupova je web stranica koja se bavi analizom javnih okupljnja u Srbiji, ali i u svijetu. Zatražili smo i njihovu procjenu broja okupljenih na jučerašnjem mitingu u Banjaluci, koji se desio u organizaciji SNSD-a, a povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

MUP RS sinoć je izašao sa brojkom od 50.000 okupljenih. Potom je Arhiv javnih skupova analizirao upravo njihove fotografije na zvaničnim stranicama.

Na svaku vidljivu glavu na fotografiji sistem kojim se stranica služi postavi kružić. Ni osam hiljada kružića se nije ukazalo.

“Na fotografiji u prilogu vidljivo je blizu 7.700 ljudi, koliko je izbrojano i označeno kružićima. Kada se tome dodaju oni koji se na ovoj fotografiji ne vide od drveća, ili se nalaze van rubova kadra a vidljivi su na drugim fotografijama, broj okupljenih može se zaokružiti na blizu 9.000. Procjena koju je objavio MUP veća je od toga oko pet i po puta, što znači da nadležni predstavnici ove institucije pri dolaženju do te brojke nisu koristili čak ni svoje vlastite fotografije.

Poznato je da organizatori javnih okupljanja imaju težnju da u većoj ili manjoj mjeri preuveličaju broj okupljenih na svom događaju, ali od javne institucije, plaćene novcem poreskih obveznika, koja pritom nije organizator skupa, očekivalo bi se da daje profesionalne procjene, a ne da se bavi neobuzdanim pretjerivanjem. Povećati stvaran broj učesnika pet i po puta je ne samo nemoralno, već i krajnje djetinjasto, a na temelju snimka iz drona koji je sam MUP objavio svako može doći do tačne procjene poslije ne više od tri sata brojanja”, navode iz Arhiva javnih skupova.

Potom su apelovali na nadležne institucije i organizatore javnih skupova da se odgovorno odnose prema informacijama koje su od javnog internesa – poručujući – u vrijeme masovne upotrebe dronova istinu je nemoguće sakriti.

Podsjetimo, na skupu u organizaciji SNSD-a prisustvovovali su i pojedini predstavnici vrha Srbije, a sa scene koju je okruživalo nekoliko hiljada učesnika dovezenih autobusima iz različitih krajeva BiH – izrečene su neistine o genocidu u Srebrenici, o kojem svjedoči cijeli niz međunarodnih presuda, ali i presuda sudova u BiH i regiji.

U Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi, a preko 30.000 žena i djece je raseljeno. U Ujedinjenim nacijama bi, uskoro, trebala biti usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se, između ostalog, osuđuje poricanje ovog čina.

Važno je za naglasiti – presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare