Šta stoji iza Otvorenog Balkana i da li BiH gubi ako se ne priključi?

Vijesti 09. jun 202220:06 1 komentar

Šta stoji iza Otvorenog Balkana i da li BiH gubi nepriključujući se u ovu regionalnu inicijativu? Ako je pitati lidere u Bosni i Hercegovini, jedni sumnjaju da iza svega stoji projekat velike Srbije i Albanije, a drugi smatraju da je BiH već trebala biti dio te priče.

Univerzitet u Sarajevu, kaže rektor Rifat Škrijelj, nostrifikuje najveći broj diploma iz Srbije. Nostrifikacija diploma do sada se u regiji podrazumjevala, da se prestane sa tom praksom kroz Otvoreni Balkan dogovorile su Srbija, Makedonija i Albanija.

“Mislim da bi to bilo korisno, i sa tog stanovišta, i ne samo sa tog, svako regionalno kao što je ova priča o malom šengenu, ili otvorenom Balkanu ima pozitivnih efekata ali ona mora biti lišena bilo kakvih velikodržavnih aspiracija”, Škrijelj.

Pored Srbije, Makedonije, Albanije ideja je da dio ove asocijacije budu Kosovo, Crna Gora i BiH.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH: “Da li je to inicijativa Rame i Vučića kojom se oni promovišu kao jedna vrsta lidera Zapadnog Balkana, da li je to paravan za srpski odnosno albanski svet. Da li je Abazović ušao u tu priču uz neku vrstu pritiska Eskobara ne znam. Kad objetizivano stvari čini mi se da Berlinski proces daleko bolji izbor, ali ga ne mogu osuđivati, jer ne mogu biti protiv saradnje”.

Šefik Džaferović, predsjedavajuči Predsjedništva BIH: “Ja sam pokušavao doći do nekih sporazuma koji se tamo potpisuju, ko to piše, gdje je to, kako se ulazi, kako se izlazi, i postoji pritisak da BiH tome pristupi”.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije: “Nemam tu potrebu i taj izvinjavajući i opravdavajući sindrom da moram svakog dana da govorim, molim vas dođite, molim vas dođite, ako hoćete dođite, dođite”.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa: “Druge zemlje koje su integrisale tu regionalnu inicijativu, vidjeli smo u nedostatku određenih roba, konkretno merkantilnog kukuruza, pšenice, itd. da su vrlo efikasni bili u snadbjevanju određenih proizvoda”.

Kosovo je protiv između ostalog jer ga Srbija ne tretira kao ravnopravnu stranu. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže ne treba hrliti, dok su se jučer od crnogorskog premijera moglo čuti nešto drugačije.

Dritan Abazović, premijer CG: “Ideju Otvorenog Balkana ne treba doživljavati kao ideju političara, kao i sve ideje na svijetu, moraju da proisteknu od nekoga, ovo je ideja za građane i za biznis”.

Azem Vlasi, analitičar: “Ta inicijativa Otvoreni Balkan, gdje se nameće i hoće da bude kao lider Vučić koji se na jednoj strani gvali kako se Srbija naoružava. A na drugoj strani Otvoreni Balkan”.

Iako su na samitu u ohridu bili i predstavnici EU i SAD, i poslali poruke podrške, ipak najviše reakcija izazvala je poruka Sergeja Lavrova da podržava ovu inicijativu. Postavilo se pitanje, ima li ovaj projekat ruski potpis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare