Šta za BiH znači što je Hrvatska ušla u Schengen

Vijesti 04. jan 202319:18 0 komentara

Hrvatska je ušla u Schengen i postavlja se pitanje šta će to značiti za BiH. Ništa, odgovaraju vlasti Bosne i Hercegovine, podsjećajući da smo već duže vrijeme suočeni sa pooštrenim kontroloma sa prvim komšijom iz Evropske unije. Ipak promjena, u ulasku u Schengen zonu će biti, a kada zaživi ETIAS sistem mnogi radnici iz Bosne i Hercegovine koji rade u Hrvatskoj boravak bi mogli i skratiti.

S Novom godinom stare saobraćajne gužve u Gradišci. Dijaspora se vraća u Austriju, Sloveniju, Njemačku, Švajcarsku, Italiju…

Od 1. januara podignute su rampe na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, komšije preko puta Save su postale dio Schengen zone. Oštro protivljenje izrazile su organizacije za ljudska prava zbog kako navode kršenja međunarodnog i evropskog prava u postupanju prema migrantima.

U Gradišci su naviknuti na oštrije schengenske kontrole koje su na snazi duži period.

“Uvijek postoje oni koji nađu način da pređu, prođu granicu, jer je Sava granica između BiH i EU, IPA zemalja, nepristupačni dijelovi Save su bili primamljivi za migrante… Pooštravanjem mjera nadam se da će biti manje tih prelazaka”, kazao je Bogdan Vicanović, Razvojna agencija Gradiška.

Pojačana kontrola roba i inspekcijski nadzor na ulasku u Hrvatsku na snazi su od prošle godine. Iz UIO BIH podsjetnik šta u Schengen zonu ne smijete unijeti.

“Roba koja služi za lične potrebe do vrijednosti od 300 eura. Recimo, dvije kutije cigareta, 1 litra žestokog alkoholnog pića, 4 litre vina, 16 litara piva. Ne smiju imati proizvode životinjskog porijekla, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda”, kazao je Ratko Kovačević, UIO BIH.

A ako budu imali, načiniće carinski prekršaj. Upućeni ipak dodaju da će prava promjena nastupiti sa uvođenjem ETIAS informacionog sistema. Primjena je odgođena za kraj 2023. godine, a značiće obavezu podnošenja prijave ulaska u Schengen zonu, koja bi trebala biti dostavljena 96 sati prije puta, a line obrazac koštaće 7 eura, vrijediti 3 godine.

“To je kao neka viza, elektronska verzija da se može olakšati protok ljudi kroz granične prelaze. Bitno da se pripreme privrednici I špediteri”, kazao je ekonomista Zoran Pavlović.

Po stupanju na snagu ETIAS pravila, građani Bosne i Hercegovine morat će podnositi zahtjev za ulazak u schengensku Hrvatsku, čak iako putuju u turističe, poslovne, ili zdravstvene svrhe. Najizazovnije će biti prilagođavanje onima koji svakodnevno tranzitiraju preko granice zbog posla, poput mnogih Trebinjaca. Boravak u EU sa ETIAS-om ograničen je na tri mjeseca u komadu.

Tek sa uvođenjem informacionih sistema EES i ETIAS moglo bi doći do promjene u prelasku granice sa Hrvatskom, odnosno ulasku u schengensku zonu. Do tada na graničnom prelazu koji je jedan od najtranzitnijih situacija uobičajna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!