Standard: Bosanke i Bosanci ne mogu se osloniti na EU i NATO

Vijesti 04. nov 202116:33 3 komentara
NATO

"Evropa i Amerika spavaju i prepuštaju teren Rusiji. A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač", piše štampa osvrćući se na eskalaciju krize u Bosni i Hercegovini i odnos prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu u Vijeću sigurnosti UN-a.

U članku pod nazivom: „U BiH se mnogi boje rata” austrijski Standard piše kako je Rusiji uspjelo da oslabi poziciju visokog predstavnika, ali da ipak nije podnijela veto na produženje misije EUFOR-a. “Christian Schmidt je na sjednici Vijeća sigurnosti u Njujorku (3.11.2021.) želio objasniti zašto se BiH, zbog napada desno-radikalnog nacionaliste Milorada Dodika na njen suverenitet i integritet, nalazi u egzistencijalno najopasnijoj situaciji od okončanja rata. Umjesto toga je, na inicijativu Rusije, iz teksta o produženju vojne misije EUFOR-a Althea prekriženo njegovo ime i funkcija. Ne samo da nije smio održati govor, već su se prema njemu ponašali kao prema nepozvanom gostu. Rusija je bila u poziciji da ide tako daleko, jer joj je to bio ustupak kako bi pristala na produženje misije EUFOR-a Althea, do kojeg je u konačnici u srijedu i došlo.

„Rusija se pobrinula i da se izvještaj Visokog predstavnika u BiH Schmidta izjednači sa izvještajem Dodika. Tako je izvještaj u kojem stoji da je funkcija visokog predstavnika „nelegalna” i da RS ima pravo da na sebe prebaci sve nadležnosti djelovanjem Moskve postao službeni dokument UN-a”, piše Standard i citira političarku Sabinu Ćudić iz Naše stranke koja kaže da se „zbog krize identiteta EU i NATO-a Zapadni Balkan Rusiji servira na tacni i kao aperitiv”.

List citira i britanskog historičara Marka Attilu Hoare, koji ukazuje na to da NATO sada ima nove članice, koje imaju simpatije prema otcjepljenoj RS, posebno Hrvatska, Slovenija i Mađarska. On pretpostavlja i da će “Francuska i Njemačka, ukoliko nastupi najgori scenario, sarađivati sa Rusijom”.

Standard dodaje i kako je u Sarajevu, pored straha od rata, vidno djelovanje civilnog društva i građanskih inicijativa. Tako je u utorak grupa Bošnjaka, Srba i Hrvata kritikovala „neprincipijelno ponašanje i aktivnosti diplomata, koji pregovaraju sa šefovima etnonacionalističkih stranaka i na taj način potkopavaju demokratske institucije i Dejtonski sporazum”. Oni osuđuju i miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje poslove BiH i podvlače u svom papiru kako je BiH „stotinama godina multietnička i multikonfesionalna zemlja i da je ta raznolikost i danas oblik života koji tamo preovladava”, piše Standard.

Standard: EU ne smije prespavati opasnost u BiH

Standard donosi i komentar Adelheid Wölfl koji počinje konstatacijom da je za Bosance trenutna situacija u BiH sablasno slična onoj 90-ih godina.

“Apeli sa izložbe „Evropo, probudi se!” u Historijskom muzeju u Sarajevu, koji su EU upućivani tokom rata, poput ‘Pomozi nam u našoj borbi za multietničku BiH” ili „U Sarajevu umire Evropa” čine se aktuelnijim nego ikada. Ali, Evropa i Amerika spavaju i prepuštaju teren Rusiji. A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač. Za Moskvu je BiH igralište, na kojem trijumfira. Stara Trumpova garda američkih diplomata, koja još nije zamijenjena ljudima od Bidenovog povjerenja, i dalje nanosti štetu. A Evropljani stalno prave promašaje dijelom zbog ignorantnosti a dijelom zbog neinformisanosti.

Oni diskutuju o Izbornom zakonu, umjesto da sankcioniraju Dodika, rade na uspostavi povjerenja i traže da se cijela regija razoruža. Bosanke i Bosanci znaju da se ne mogu osloniti na EU i NATO. Tu lekciju su bolno naučili u ratu (1992-1995). A i sada se osjećaju izdani od strane Zapada, koji i institucije za provedbu Dejtona ostavlja na cjedilu. Kada je Inzko tražio od visokog predstavnika EU Josepa Borella da sankcionira Dodika, ovaj mu nije ni odgovorio na njegovo pismo. Za Dodika je to poziv da uz pomoć Rusije i Srbije sve više podriva suverenitet BiH. Pri tom i hrvatski etnonacionalisti poput predsjednika Zorana Milanovića, tretiraju BiH kao koloniju, o kojoj se može pregovarati sa Erdoganom i Vučićem. Miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje poslove BiH, uvijek je ovoj zemlji štetilo. I to bi se trebalo shvatiti u Briselu. Evropo, probudi se, još nije prekasno”, piše u komentaru koji je objavio austrijski Standard.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare