Stanivuković antiustavno: RS nije skraćenica, ona je jedini entitet i zemlja

Vijesti 09. jan 202313:28

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, obratio se danas u Banja Luci povodom 9. januara, koji se obilježava kao Dan Republike Srpske, a kojeg je u dva navrata Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Između ostalog, rekao je da "Republika Srpska nije neka skraćenica RS, niti umanjenica, nego da je ona jedini entitet i jedina zemlja", što nije tačno prema Ustavu BiH u kojem se navodi da je RS jedan od dva entiteta u BiH.

Na početku svog govora je rekao da je ponosan jer Grad Banja Luka po prvi put organizuje i domaćin je Dana Republike Srpske.

“To je jedinstvena prilika da se ovaj dan posveti onima kojima treba, to su porodicama poginulim borcima, onima koji su dali živote RS, ovo je prvi put da oni imaju riječ i obraćaju se”, rekao je, dodajući:

“Republika Srpska nije i ne može biti neki RS, neka skraćenica i umanjenica, i neki manji bh. entitet, ovo je najveći entitet, ovo je jedini entitet i ovo je jedina zemlja, za nas najveća. Mi smo veliki narod. Mi smo ono što se vidimo. Ne smijemo zaboraviti one koji su je stvarali, jer je ona naš zavjet. Naša lekcija je ona, u kojoj smo naučili da svaki put kad nismo imali državu, da svaki put kad nismo imali ustanove i institucije, tamo su se desila najveća stradanja. RS je vječna i postojna i ona će takva biti”, rekao je Stanivuković.

Citirao je i srbijanskog pjevača Đorđa Balaševića: “Moj deda već dugo ore nebeske njive, ali baka još čuva sve stvari i sliku našeg strica”, i dodao, “a onog dana kada ne bude njih, i svih nas, ostaće naši praunuci i čukununuci, ostaće da nosimo vijekovima ove fotografije.”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je još jednom naglasio da “postupci i aktivnosti vlasti RS kojima se obilježava i slavi Dan RS 9. januara mogu imati posljedice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad