Stanivuković u intervjuu za N1 uputio izvinjenje: Ja volim Bošnjake

Vijesti 18. apr 202318:05 0 komentara

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković gostujući u programu N1 komentarisao je svoju raniju izjavu koja je izazvala mnogo pažnje i po kojoj se moglo zaključiti da spori pravo Bošnjacima da imaju imovinu u centru Banjaluke.

U prvi mah Stanivuković je, na pitanje “Mogu li Bošnjaci i muslimani, kako ste vi rekli, imati imovinu na području Banjaluke?”, rekao kako mu se izjava izvlači iz konteksta.

Potom, je, nakon što je njegova izjava, koja je glasila: „Samo nam još nedostaje da Autoprevoz uzme muzej i uzme spomenik „12 beba“ i proda tamo nekim Bošnjacima, muslimanima ili kome u Federaciji pa da ispadne da su nacionalna blaga nisu od Republike Srpske nego nekim drugima pripadaju”, citirana i pročitana u cjelini, novinara N1, upitao kako je on shvatio izjavu.

Na tvrdnju da novinar nije izvlačio zaključke i na pitanje šta je on mislio pod tom izjavom, Stanivuković je odgovorio:

“Ja sam poslao pismo muftiji. Ja sam mu se izvinio zbog izjave koja je i pogrešno protumačena, a mogu biti iskren i reći možda i nezgrapno rečena s moje strane. S treće strane ja volim Bošnjake i volim muslimane, kako god to htio reći. Nekad su se zvali ovako, danas kao narod Bošnjaci i ja to sve prihvatam, muslimani kao vjeroispovijest je l’. I volim Hrvate i srećan sam zbog svakog ko živi u Banjaluci. Pozivam svakog da koji god dio Banjaluke mu se sviđa da, ako osjeća da je lijepo mjesto za njegov dom i kuću, da je ima. Ja to iskreno želim, na kraju to nije moje foliranje ja to živim.”

Tvrdi: Na umu mu bile “ekstremističke grupe”

Potom je pokušao da pojasni šta je pod izjavom mislio, a tvrdi, na umu su mu bile “neke ekstremističke grupe”.

“I politike koje imaju tendenciju da ovo bude unitarna država, bez Republike Srpske. I da imate npr. u mnogim drugim zemljama, evo to su radili Albanci na Kosovu i Metohiji uzimali plac po plac, plac po plac, dok svu srpsku zemlju nisu uzeli i proglasili to njihovom državom. Takvih imate planova i tendencija svagdje. I ovdje imate ljude koji su za unitarnu Bosnu i Hercegovinu, koji su da ne postoji Republika Srpska na kraju nemojte da vam ja govorim sa koliko sam ambasada bio i ambasadora koji na internim sastancima preko svojih savjetnika kažu da je želja da ovo bude unitarna država”, rekao je Stanivuković.

Optužuje novinare da ga “napadaju”: “Govore RS”

Na pitanje o onima koji, zagovarajući nezavisnost Republike Srpske takođe teže kršenju Ustava, Stanivuković je odgovorio kako je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine.

“Entitet ima i zove se Republika Srpska, nikakav ‘er-es’. Imate tamo hiljade novinara koji me sada sve više i napadaju koji govore ‘er-es’, ‘manji bih entitet’ itd. sve to umanjujući, ne to ne može mi to ne dozvoljavamo i za nas je to neprihvatljivo”, rekao je dodajući da je spornu izjavu dao “u duhu onoga što radi Ustavni sud o poljoprivrednom i svakom drugom zemljištu Republike Srpske”.

“Ovi zakoni koji nam se nameću u duhu toga ja sam rekao da tamo neki fundamentalisti misleći na te ekstremiste i politiku unitarne BiH dolaze i uzimaju naša nacionalna blaga Republike Srpske. Ali to nema nikakve veze sa čestitim Bošnjakom domaćinom koji voli Republiku Srpsku, ja sam ih upoznao na hiljade ovdje u Banjaluci. Hrvata koji Republiku Srpsku smatraju svojom, Banjaluku smatraju svojom i koji poštuju ono što mi jesmo ovdje kao što i ja poštujem ono što oni jesu” rekao je Stanivuković podsjećajući da je prvi i jedini gradonačelnik koji je bio domaćin iftara, koji je legalizovao sve vjerske objekte, pomogao obnovu krova Ferhadije, rat Merhameta, Katoličkog školskog centra i Karitasa.

“Jednostavno živim i tu vrstu shvatanja i poimanja suživota našeg zajedničkog, tog sam opredjeljenja. Meni su Sanel i Amel rođaci po dedinoj liniji, ja to živim i u svojoj porodici, meni su prijatelji Hrvati. Mislim da je suprotno sa civilizacijskim progresom temu suživota stavljati kao ne znam kakvu posebnu temu, to je nešto što je normalno”, rekao je on izvinjavajući se svima koji su pogrešno shtvatili izjavu.

“Mi sada donosimo odluku, pretpostavljam da ćemo uspjeti. Da sve građevinske dozvole za kuće do 200, 250 kvadrata budu besplatne. One će biti za bošnjačke, hrvatske i srpske porodice u Banjaluci. Prema tome to je moje opredjeljenje, ljudi znaju da ja to mislim, to se vidi na meni ja to ne mogu govoriti”, rekao je on.

Da li bi podržao Dodikov plan o “samostalnosti RS”?

Potom je komentarisao i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o planovima za samostalnost Republike Srpske, a upitan je i da li bi podržao takve odluke.

“Ja ono što tumačim iz onog što on izjavljuje, vidim to kao, u nekom trenutku, odbrambeni mehanizam za sve napade koje doživljava Republika Srpska”, rekao je on tvrdeći da, iako je nekada gostovao u medijima u Sarajevu i kritikovao stanje u Republici Srpskoj, to više nikada ne bi činio, “jer se o svojoj kući loše ne govori van kuće”, ali da to ne znači da nije opozicionar.

“Išao sam najotvorenijeg srca i uma tamo, dok ipak nisam prokljuvio namjere pojedinih i medija i politika. E onda kada to čovjek shvati naravno da ga to tjera da se vrati u svoju školjku, to je naša Republika Srpska i čuva po svaku cijenu ono što pripada njemu, poštujući sve drugo. Tako da to vidim kao jedan odbrambeni mehanizam, možda i jednu vrstu da se neko malo prepadne ako ide u nekom kontra smjeru”, rekao je Stanivuković ističući da Srbi kao i svi drugi narodi imaju “u fundamentu svog postojanja jednu želju, a to je da taj narod živi zajedno na jednoj teritoriji”.

“Poštujem teritorijalni integritet i Srbije i BiH”

“Šta god ko htio reći suprotno, mi poštujemo teritorijalni integritet i Srbije, Bosne i Hercegovine, dejtonsko uređenje, naravno da poštujemo, ali vam pričam o suštini svakog naroda. Nemojte vi meni reći da tamo Hrvati koji žive u Mostaru ili gdje god nemaju želju da jednog dana budu što bliže Zagrebu. Naravno da imaju, to je prirodno kao majka što ide djetetu, tamo odakle ide njegov izvor. Kao što Srbi danas teže svom korjenu, to je Kosovo i Metohija, ali danas moramo biti dovoljno mudri ipak na vrh svega staviti mir i stabilnost. Ništa se ne smije uraditi što može tome da prijeti”, rekao je on, ističući da se isto treba tražiti od svih.

Stanivuković: Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima

Podsjetimo, spornu izjavu Stanivuković je dao na protestu koji je organizovan kako bi se spriječilo sprovođenje odluke Ustavnog suda koji je podržaio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci kojom atraktivno zemljište Stare autobuske stanice u centru grada pripada “Autoprevozu”.

“Kakav bih ja bio gradonačelnik da znam da od sedam tamo sudija tri su bile protiv tako nečeg, četiri za da je Vrhovni sud Viši privredni sud Republike Srpske, svi rekli da je to naše i dođeo tamo presuda Ustavnog suda koji ulazi u meritum samog dešavanja i kažem nije meni problem da mi prihvatimo tu presudu oko Autobuske stanice, svjesni smo da je sud legalizovao kriminal i korupciju”, rekao je on ističući da je preduslov za prihvatanje presude odustajanje Autoprevoza od spora teškog 12 miliona maraka u vezi sa Vidovdanskom ulicom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!