Stanovnici Gacka protiv spaljivanja otpada u TE, čeka se mišljenje nadležnih

Vijesti 05. jul 202319:42 0 komentara

Ispitivanje mogućnosti spaljivanja RDF otpada u termoelektrani Gacko, izazvalo je oštro protivljenje građana i sindikatata RiTE koji smatraju da je to nedopustivo jer ovaj pogon kažu ne zadovoljava tehničko-tehnološke, a pogotovo ne ekološke uslove, te bi stoga to bilo navode pogubno za stanovništvo koje godinama živi u prašini i pepelu. S druge strane iz uprave termoelektrane poručuju da ukoliko se analizama utvrdi, da nema uslova za spaljivanje RDF otpada da do toga neće ni doći.

Umjesto uobičajenog oblaka dima i pepela, u Gacku danas čist vazduh , razlog – redovan godišnji remont. Predah od 40 dana, koliko remont traje, za stanovništvo je dragocjeno. Vrijeme je to kada dišu punim plućima.

Nekad je ovo mjesto bilo poznato kao vazdušna banja, danas je prepoznatljivo po tamnom dimu, oblaku i pepelu pa mnogi smatraju kako bi nošenje maske ovdje trebalo postati obavezno.

Zbog nekvalitetnog uglja i neugrađenih filtera danas je ova termoelektrana jedan od najvećih zagađivača u zemlji i šire. Koje su sve opasnosti njenog rada zapravo se i ne zna jer studija nikad nije urađena, a novinarka i aktivistkinja iz Gacka Milanka Kovačević, kaže da je primjetan broj kancerogenih oboljenja.

“Studija za sve ove godine nije urađena, a termoelektrana radi 40 godina. Nijedna vlast, nijedan predstavnik naroda nije se založio za to, bilo je nekih skupštinskih odluka i kad su donošene atmosfera je bila da od toga nema ništa, imamo mrtvo slovo na papiru, i nažalost sve više oboljelih i mrtvih Gačana”, kazala je novinarka Milanka Kovačević.

A vijest da bi se u ovoj termoelektrani mogao spaljivati i RDF otpad dodatno je usložila sitaciju. Riječ je o gorivu nastalom iz komunalnog otpada koje bi se spaljivalo prilikom zagrijavanja parnog kotla. Iako se taj energent uveliko koristi u Evropi, aktivisti i stručnjaci upozoravaju da bi se cijeli proces morao odvijati u strogo kontrolisanim uslovima, a potrebno bi bilo ugraditi dodatnu opremu. Radnici termoelektrane ogorčeni upozoravaju:

“Po tom pitanju ćemo se sigurno suprotstaviti i nećemo dozvoliti spaljivanje otpada, da nam Evropa šalje, da mi spaljujemo i da se trujemo a oni da koriste našu električnu energiju”, kazao je Ljubomir Supić, Sindikat RiTE.

Da li bi se otpad uvozio, direktor RiTE Maksim Skoko kaže još nije poznato. Trenutno se ispituju mogućnosti spaljivanja, odnosno da li postoje tehničko-tehnološki i ekološki uslovi, a cijela procedura počela je prije godinu dana.

“Zašto je prethodna uprava pokrenula to pitanje, zato što finansijski gledano ima smisla, ali samo ako su ispunjeni ovi uslovi može se ići u taj proces”, kaže Skoko.

Za to vrijeme čekaju se odgovori i mišljenja niza institucija, od Ministarstva rudarstva i energetike, preko Ministarstava zdravstva i ekologije, Zavoda za zdravstvo, Komisije za energetiku pa do lokalne zajednice. Iako svjesni činjenice da je ova TE glavni nosilac privrednog razvoja i da prehranjuje oko 10.000 osoba, u slučaju pozitivnog mišljenja, iz Sindikata ipak najavljuju borbu kako bi zaštitili svoje porodice od teških kancerogenih metala i ekološke katastrofe koja bi uvjereni su, nastala ukoliko bi došlo do spaljivanja ovog otpada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!