STEAMeUP: Mališani kroz igru rješavaju probleme iz oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike

Vijesti 22. sep 202308:27 0 komentara

Nakon uspješno održanih radionica za djecu, a u okviru projekta STEAMeUP, u subotu, 16. septembra održano je snimanje video tutorijala. Cilj ovog projekta je da zainteresuje djecu za djelovanje u visokotehnološkom svijetu, te da ih nauči kako rješavati kompleksne probleme na jednostavne načine. Projekat je podržala Telemach fondacija.

Zainteresovati djecu i mlade da djeluju i napreduju u visokotehnološkom svijetu kroz kreativne STEAM radionice, zadatak je naučno-umjetničkog udruženja Laboratorium Tuzla, Udruženja mladih TRIK Kalesija, te Fondacije Telemach koja je podržala prjekat kroz program regionalnog granta.

“Na radionici je bilo zanimljivo, učili smo puno stvari kao algoritam i programiranje. Učili smo paper programming, ridili smo puno igrica, igrice s kojima se učimo kodiranju”, kazala je Lena Bojić, učesnica.

Mališani uzrasta od šest do osam godina imali su priliku da kroz igru, te uz pomoć vrsnih edukatora, nauče na koji način da rješavaju probleme iz oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike.

“Kroz igru smo im pokazali neke od važnijih stvari koje bi mogle poslije da im budu korisne, npr. teorija vjerovatnoće, uvod u kodiranje, uvod u robotiku. To su sve interesantne stvari koje im poslije mogu pomoći da odaberu možda fakultet u tom smjeru, pa da budu interesantniji na tržištu rada”, pojasnila je Amra Fazlić, edukatorica i članica udruženja Laboratorium.

Zanimljive i edukativne radionice udruženja Laboratorium oblikovane su i u video tutorijale, kako bi bile dostupne svim zainteresovanim mališanima.

“Radimo snimanje upravo tih radionica koje su rađene uživo, sad ih pripremamo za šire mase. To će biti videa koja su namijenjena za najmlađe da nauče kako kodirati putem papira, kako da to oni odrade sami, kako da nauče neke osnove”, kazao je potpredsjednik udruženja Laboratorium, Muris Halilović.

Imajući u vidu da je u manjim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini manja ponuda STEAM aktivnosti za djecu i mlade, Telemach fondacija je podržala projekt STEAMeUP!, kao još jedan od 11 projekata koji doprinose razvoju na lokalnom nivou.

“Ovaj projekat je značajan jer je u saradnji sa udruženjem u Kalesiji, dakle provedeno niz radionica, besplatnih radionica za djecu, čime smo ponovo pomogli da se izgrade kapaciteti i vještine djece kako bi oni sutra bili spremniji za tržište rada”, zaključila je Maja Tursunović, direktorica Fondacije Telemach.

Rezultat strateške opredijeljenosti Telemach fondacije ka kontinuiranoj edukaciji, osnaživanju i usavršavanju mladih, pokazao se i u ovoj saradnji sa udruženjem Laboratorium.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!