Stevandić: Mi se dogovorimo, stranci pokvare

Vijesti 16. feb 202418:31 0 komentara

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS bio je gost Dana uživo gdje je govorio o aktuelnim političkim dešavanjima.

“Mi smo ispoštovali sve, a onda se poslije nekoliko dana oglasila ambassada SAD i rekla da dogovor ne važi. Mi u Republike Srpske vodimo prilično nezavisnu politiku, nas ne može da poništi naše dogovore nijedan ambasador, niti OHR, niti bilo ko. Ali činjenica da su predstavnici Trojke poslije toga povukli ručnu kočnicu i pokušali da ispoštuju i ono što odgovara tako moćnoj zemlji, koju da kažemo nimalo, ne zanemarujem i ne potcenjujem, a to su Sjedinjene Države. Odmah je proces prekinut i vraćen na ponovno odlučivanje. Nemaju sve iste interese u BiH, ni Sjedinjene Države, ni EU, ni Azijske zemlje, ni Rusija, ni Kina, naravno da svi nemaju, ali mi bismo trebali u BiH da imamo isti interes, da se dogovorimo i da pacifikujemo sve svoje sukobe, izbjegnemo buduće, najbrže moguće ulaskom u EU. Mislim da bismo trebali jednog dana potpisati, kada se nešto dogovorimo, da to ne može da razvali nijedan ambasador. Ja sam to na zadnjem sastanku tražio od kolega iz Federacije, od Trojke, rekao ajde sad ovo što smo dogovorili, da se fino svi potpišemo da ovo ne može da razvali dogovor nijedan ambasador. Naravno da su oni to shvatili kao provokaciju.” kazao je Stevandić.

“Znači riječ je tome da mi moramo da imamo unutrašnji dijalog. I ja ne vidim neki razlog, mi iz Republike Srpske ne želimo nikoga da ugrozimo u Federaciji, nikakvu firmu, imovinu, niti nečiji politički integritet. Ako Dragan Čović postavlja da kažemo neku vrstu terminologije ili tehnologije da onaj ko dobije većinu glasova u hrvatskim kantonima, pa logično je da ako imate većinu hrvatskih glasova predstavljate Hrvate. Znači ne vidim ja tu da je on tu učinio nešto protiv Bošnjaka, on se bori da Hrvate predstavljaju oni koji pripadaju tom narodu. I ne vidim zbog čega se to prihvatilo u Laktašima, a sada se priča o tome da treba mijenjati Ustav. Znate kad smo pričali u Laktašima nije trebalo mijenjati Ustav, to je taj spoljni pritisak. Spoljnim silama više odgovara da imaju zamrznuti konflikt”. kazao je Stevandić.

Na konstataciju da Trojka nikada nije rekla da se nešto dogovorili nego da se razgovaralo Stevandić kaže da to nije istina.

“Sve se to dešava nakon intervencija ambasadora Murphya. Prije toga niko ne kaže da se nismo dogovorili jer smo se dogovorili. Nakon stranih intervencija tome se podlježe. Da vam budem iskren, ja bolje razumijem američku politiku u BiH. To je politika geopolitičkog suvereniteta koja jednostavno ne podnosi da je neko sebi dozvolio da čini nešto van njihovih interesa. Ja njih apsolutno razumijem. On čuje svoju poziciju koja je geopolitička velika moć. I meka, i tvrda, i silom, i sankcijama, kako god. Ja ne razumijem EU koja se drži prilično, ne mogu reći nevješto, ali na neki način premalo zainteresano, a mi smo ta granica EU koja treba da bude mirna, mi treba da imamo pomirenje među narodima, mi treba da ne dozvolimo, da kažemo bilo kakve sukobe unutar BiH. I ja se stalno nadam tom inputu iz EU da ono što se mi međusobno dogovorimo, to EU prihvata. Da je ovo tačno, Angelina Eichhorst je prije nekoliko dana, u isto vrijeme kada je gospodin Muprhy rekao da ne može sjedište Suda biti u Banjaluci, isti dan ili sat je rekla će ono biti tamo gdje se partneri dogovore. Znači, imate dvije različite politike ovdje.” kazao je.

Stevandić je kazao i da Dodik ne koči evropske procese.

“Ja vam govorim, mi se dogovorimo i onda se taj razgovor razvali Da li ste vidjeli jučer saopštenje američke Ambasade koje je direktno optužili Milorada Dodika da je on zapravo krivac zbog zastoja Bosni i Hercegovine na evropskom putu? Pa nije tačno, Milorad Dodik je sve dogovorio sa partnerima iz Federacije i onda je ambasador Murphy rekao da to ne važi. Kako će tu biti kriv Milorad Dodik? Samo da vam kažem, ja sam koalicioni partner gospodina Dodika i on je predsjednik najveće političke partije i pod najvišim pritiscima koje je imao donosio je prilično racionalne odluke. Govori o alternativama koje mogu da budu teške, ali donosio je racionalne odluke što se tiče dogovora. Što se tiče sastanaka sa partnerima iz Federacije, ja sam bio na mnogo sastanaka zaista i kao što znate ja najmanje pričam jer uvijek sam poslije sastanka rekao da sam navikao da se ne ostvari ono što dogovorimo, a to ste i mi smo objavili. Dodik se ponašao vrlo racionalno i vrlo korektno.” rekao je Stevandić.

Stevandić je govorio i o jučerašnjem obilježavanju Dana državnosti Srbije na kojem je dobio odlikovanje. Rekao je da Srbima granica ne smeta i da je ideja “srpskog svijeta” nema veze sa granicama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!