Stevandić o Dodikovom vetu: Zainteresovan sam za njemačke investicije

Vijesti 12. sep 202218:12 0 komentara
N1

Nenad Stevandić, predsjednik stranke „Ujedinjena Srpska“, kazao je kako NSRS glasanjem u vezi eventualnog veta na davanje agremana njemačkom ambasadoru želi poslati jasnu poruku, ali da je protiv "radikalizacije situacije" jer je "zainteresovan za njemačke investicije". Također, govorio je i o razlog odustajanja od kandidature za predsjednika Republike Srpske. Stevandić je naveo kako lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, inače kandidatu za entitetskog predsjednika, nije ugrožena samo politička karijera, nego je ugrožen i opstanak i život, i on nije smatrao "da bi trebao biti neko ko mu odmaže" i da bude okrivljen za ono što bi mu se moglo desiti.

Očekujete li posljedice ako NSRS izglasa veto za davanje agremana njemačkom ambasadoru?

Nadam se da neće, nadam se da će proći i stvari da se stabilizuju. Republika Srpska je pokazala da ima neku vrstu karakter i da je dužna reagovati. Ta Rezolucija koja je usvojena u njemačkom parlamentu nije utemeljena na istini. U Bosni i Hercegovini nema jednog krivca, mogu biti samo tri. Mi smo iz Banjaluke poslali poruku bez obzira da li se ili ne usvoji veto. Ne bih dalje radikalizovao ovu situaciju i sam sam zainteresovan za njemačke investicije. Ne bih želio da se to poremeti, ali sa druge strane treba se pokazati karakter.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje i odzivom građana?

Jako sam zadovoljan. Nismo pravili jedan skup dnevno, nego više njih. Pokazalo se da građani dobro reaguju… sve su sale male, trgovi su plavi, u našim bojama.

U odnosu na prije dvije godine, odlučili ste se za pozitivnu kampanju. Može li se do glasova bez dizanja tenzija?

Mi nismo dizali tenzije, nego su to oni koji su reagovali na naš spot. Na kraju krajeva, sud je presudio u našu korist. Ujedinjena Srpska pokazuje šta je do sad uradila i kako se reaguje u krizi. Sve što smo uradili dobro je odjeknulo.

Koje su projekcije izbornog štaba Ujedinjene Srpske, koliko mandata ćete osvojiti u NSRS-u, koliko u Parlamentu BiH?

U ovom momentu potpuno smo sigurni da možemo u sedam izbornih jedinica napraviti direktni mandat, ne znamo kakva će biti situacija sa kompenzacijskim mandatima. U Parlamentu očekujemo jedan mandat i to je više nego što su nam mnogi predviđali.

Iz vašeg ugla, ko će iz RS-a u Predsjedništvo BiH, a ko na mjesto entitetskog predsjednika?

Mogu da vidim da ne postoji dovoljno energije u kampanji kolega iz opozicije. Vladajuća stranka ima više ljudi na skupovima. Mislim da će biti ozbiljna bitka. Ujedinjena Srpska nema nikakve tajne dilove ni sa kim i ne koristimo prljavi rječnik ni protiv koga. Bit će to jedna mirna kampanja i to je moje lično zadovoljstvo.

Pominjani ste kao potencijalni kandidat za predsjednika Republike Srpske. Ipak, do toga nije došlo. Zašto ste odustali od kandidature?

Nije nikakva tajna. Nadao sam se da će se Dodik kadidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tada bi imao veće šanse nego za predsjednika RS-a. Bio sam spreman ‘ukrstiti koplja’ sa Cvijanović i Trivić i nisam se prijavio kad je Dodik odlučio da bude predsjednik Republike Srpske. Shvatio sam da je njemu u posljednje vrijeme ugrožena ne samo politička karijera nego i život i nisam mu htio odmoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!