Stipendije za djecu Podrinja: Ulagati u obrazovanje i spriječiti nove genocide

Vijesti 17. dec 202211:21 0 komentara
N1

Za 42 učenika/studenta iz socijalno ugroženih porodica s područja Podrinja, dodijeljene su stipendije u okviru projekta "Srebreni Cvijet Srebrenice" u Bošnjačkom institutu (Fondacija Adila Zulfikarpašića).

Novac za stipendije u iznosu od po 500 KM, prikupljen je od prodatih srebrenih “Cvjetova Srebrenice” u protekloj godini, a odabir učenika/studenata bio je povjeren Muniri Subašić, predsjednici Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”.

Ilma Gutić iz Zvornika, studentica prve godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za klavir jedna je od njih 42 koje je Munira izabrala, i zbog toga je, kako kaže, posebno počastvovana. A novac koji je dobila, kaže, svakako će dobro doći.

N1

Ova stipendija mi je od izuzetnog značaja, prvenstveno zato što su majke Srebrenice prepoznalem moj talenat, i što me podržavaju od djetinjstva, s obzirom da sam ja svoje muzičko školovanje započela u Zvorniku, tako da mi je to zaista drago i počastvovana sam zbog toga, a u svakom slučaju će mi i stipendija dobro doći tako što ću uložiti u svoje obrazovanje, jer naravno sve što na kraju dana imamo jeste znanje i ono što uložimo u sebe.

500 KM dobiti će i Eldina Đozić koja pohađa Osnovnu školu Donji Potočari. Kako kaže, stipendija će joj dobro doći, a kako će i na šta potrošiti novac, simpatična Eldina kaže, odlučiti će nakon konsultacija sa roditeljima.

Stipednije je učenicima i studentima dodijelio Mensur Bektić, autor “Srebreni Cvijet Srebrenice” , koji je istakao da je vrlo važno da mlađe generacije uče o genocidu u Srebrenici, jer, kako kaže, u suprotnom bi se mogao ponoviti.

“Koristim ovu priliku da zahvalim svima onima koji su učestvovali u ovom projektu, i koji su omogućili da naša djeca uče, da saznaju, da ono zlo koje se desilo u Srebrenici, da se više nikada ne ponovi. Nauka je nešto što držimo sa sobom. Sva bogatstva i dolaze i odlaze, ali ono što imamo u sebi to je naša nauka i ono što naučimo, nikada nećemo izgubiti.”, poručio je Bektić.

Ovo je deseti put da se u Bošnjačkom Institutu dijele stipendije, a ujedno se danas dodijelila i jubilanra 100-ta stipendija u okviru projekta „Srebreni cvijet Srebrenice“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!