Stižu prve reakcije na vijest o sankcijama za članove Dodikove porodice: “Zanimljivo priznanje…”

Igor Dodik/Twitter

Stižu i prve reakcije na vijest da je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo nove sankcije za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ali i članove njegove porodice, Igora i Goricu Dodik.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da suštinski porodica Dodik neće imati štete, jer ne “izvozi rakiju u SAD”, aludirajući da je jedna od prerađivačkih firmi također na crnoj listi, a recimo na njoj nisu Infinity grupa, Prointer…

“Dodik je bio ljut na današnjoj sjednici, vjerovatno je znao šta mu se sprema. Mi govorimo dugo da postoji prva familija koja ima privilegovani status, koja je bogatstvo stekla u poslovima s državom, to su dugo tolerisali Amerikanci. Pitanje je zbog čega to Amerikanci rade, to ih neće finansijski oslabiti, a može od Dodika napraviti žrtvu”, rekao je.

Dodaje da mu je najzanimljivije priznanje SAD-a da je bilo političke korupcije u BIH:

“Najzanimljiviji je dio u kome se sankcije protiv Igora Dodika obrazlažu činjenicom da je Igor Dodik podmićivao članove biračkih odbora, izborne službenike, posmatrače, ali i opozicione političare, kojima su nuđene privilegije u zamjenu za informacije o pozicijama posmatrača na izborima na biračkim mjestima. Očito je da SAD i njihova obavještajna služba imaju saznanja o korupciji i podmićivanju, o kojima uporno govorim, a vidjećemo da li će isplivati detalji”, rekao je Nebojša Vuknović za N1 neposredno nakon objave nove proširene OFAC-ove liste.

Podsjetimo, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!