Oglas

Mediteranski mirisi i okusi

Stolac domaćin tradicionalnog sajma: "Hercegovački plodovi Mediterana" slave domaće okuse i tradiciju

Šipak
N1

Stolac je i ove godine domaćin tradicionalnog sajma "Hercegovački plodovi Mediterana" – manifestacije koja slavi bogatstvo prirode, tradiciju i autohtone proizvode mediteranskog podneblja. Sajam je okupio veliki broj izlagača, a posebno ljubitelje domaćih proizvoda i zagovornike zdravog načina života.

Oglas

Domaći proizvodi, autohtone sorte i prirodni okusi u fokusu su sajma koji se već 17. godinu održava u Stocu. Štandovi su prepuni domaćih delicija, od zlatnog maslinovog ulja iz hercegovačkih maslinika, suhih smokava, šipaka,ljekovitog bilja do tradicionalnih rukotvorina.

Na štandu Smaje Mulaća iz Stoca dominira suha smokva, koja je u ovom kraju zbog ljekovitih svojstava više od voća.

"Mi smokvu sušimo na suncu, kad dobro sazrije u granama onda se ubere i ide na naše hercegovačko sunce, to traje možda sedmicu dana, one se osuše i kasnije ide u ključalu vodu da dobije lijepu boju", pojašnjava Smajo Mulać, izlagač iz Stoca.

Oglas

Posebnu pažnju na sajmu privlači štand crnogorskih izlagača koji ponosno izlažu masline, koje su ove godine uprkos izazovnim klimatskim uslovima imale dobar urod, baš kao i šipci koji se, kako kažu izlagači, znatno razlikuju od herceghovačkih.

"Po veličini i ukusu, naš šipak je veliki i slatki, a ovdje je malo kiseli", kaže Naser, izlagač iz Ulcinja.

"Ove godine je izuzetan rod kao 2012. rodila je ne može bolje, nije je napala maslinova muha, možda je to zbog regije i klime na kojoj se nalaze moji maslinici, ali rodila je i zdrava je i čim se vratim iz Stoca idem praviti novo maslinovo ulje", dodaje Božo, izlagač iz Crne Gore.

Osim voća, ovdje se mogu naći i drugi tradicionalni proizvodi kao što su med, sir i suhomesnati proizvodi. Sve to čini bogatstvo ove regije, koja i dalje proizvodi hranu prema starim, provjerenim metodama.

Oglas

"Svake godine obilazim sajmove širom BiH. Očekivanja su kao i svake godine, ljudi su shvatili da je domaće bolje od uvoznog, tako da se i mi kroz to borimo da što više ljudima otvorimo oči", kaže Samir Bećirbašić, izlagač iz Sarajeva.

Već godinama se ovdje okupljaju proizvođači, poljoprivrednici, stručnjaci iz cijele regije. Cilj je jasan – promocija hercegovačke poljoprivrede, održive proizvodnje i domaće kvalitete.

"Iz godine u godinu, ova priča je rasla i možemo reći da se BiH pozicionirala na maslinarsku, uljarsku mapu sredozemlja sa jako kvalitetnim maslinovim uljima, danas imamo desetak uljara u Hercegovini, tako da smo imali viziju da se nešto pokrene da damo neku dobrobit našem narodu što nam je Bog i dao kroz klimu i geografiju", naglašava Zoran Rajič, predsjednik udruženja "Hercegovački plodovi Mediterana".

A sajam je privukao mnoge, od ljubitelja autohtonih proizvoda do onih koji traže nešto novo za svoju kuhinju.

Oglas

Prilika je ovo, kažu proizvođači, za jačanje veza, očuvanje tradicije i predstavljanje svega onog što Hercegovina nudi, jer ovdje se ne radi smao o prodaji i promociji, već o očuvanju kulture i vrijednosti koje se prenose kroz generacije.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama