Stoltenberg: Mir je uništen, u Evropi imamo rat

Vijesti 24. feb 202213:14 > 14:11 1 komentar
REUTERS/Yves Herman

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je sazvao sastanak ambasadora članica alijanse povodom situacije u Ukrajini i jutrošnjeg ruskog napada. "Učinit ćemo sve što treba da zaštitimo savez od agresije", poručio je.

Jens Stoltenberg rekao je da je mir u Evropi uništen.

“Sad imamo rat u Europi. Završili smo sastanak gdje smo razgovarali o situaciji. Održat će se hitne konzultacije. Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe. Neopravdani ruski napad riziku izlaže brojne ljudske živote. Iz više izvora cilja se vojna infrastruktura i drugi centri”, konstatovao je.

Generalni sekretar NATO-a je dodao kako je u pitanju hladnokrvna i dugo planirana invazija.

“Unatoč mnoštvu laži i dezinformacija ruske namjere su jasne cijelom svijetu. Ruski lideri odgovorni su za svoje akcije i izgubljene živote. NATO saveznici osuđuju rusku invaziju, to je teško kršenje međunrodnog prava i čin agresije protiv suverene i mirne države”, saopštio je Stoltenberg.

Naveo je da su lažne tvrdnje o genocidu nad Rusima, kao i navodne sabotaže unutar ove zemlje.

“U odgovoru na gomilanje snaga Rusije, mi se moramo osloniti na našu kolektivnu odbranu na kopnu, moru i zraku. U proteklim sedmicama saveznici SAD-a i Evrope uputili su hiljade trupa kao podršku savezu, i još ih je u pripremi. Imamo više 100 mlaznjaka i više od 120 brodova na moru od sjevera do Mediterana. Učinit ćemo sve što treba da zaštitimo savez od agresije”, izričit je generalni sekretar NATO-a.

Podsjećamo, ruska invazija na Ukrajinu počela je danas u ranim jutranjim satima, a podaci ukazuju da je do sada smrtno stradalo 40 ukrajinskih vojnika, te deset civila.

Sva dešavanja vezana za krizu u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare