Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju, puno toga je na kocki

Vijesti 04. mar 202214:11 > 16:29 3 komentara
N1

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini i to odmah. Istakao je kao su bili jasni da će "Rusija platiti visoku cijenu za agresiju protiv Ukrajine i da je već plaća". Poručio je i kako NATO mora podržati Gruziju i Bosnu i Hercegovinu kao "zemlje koje su pod rizikom".

“Ovo je rat Putina”

“Ovo je rat predsjednika Putina. Onaj koji je odabrao, isplanirao i vodi rat protiv mirne zemlje. Pozivamo ga zaustavi ovaj rat iz ovih stopa, povuče sve svoje snage iz Ukrajine bez uvjeta i upusti se u iskrene diplomatske napore. Sada”, naveo je Stoltenberg.

Naveo je kako su ministri su razgovarali o odgovoru na krizu i dugoročne posljedice na sigurnost.

“Osnažili smo svoje snage na moru, kopnu i u zraku. Saveznici su poslali još hiljade trupa na istočne granice i prvi put aktiviramo NATO snage za brzo djelovanje. Imamo više od 130 aviona u stanju visoke pripravnosti kao i 200 brodova od sjevera do Sredozemlja. Nastojat ćemo zaštititi svaki pedalj svog teritorija”, rekao je Stoltenberg.

“NATO ne želi rat s Rusijom”

Istakao je kako NATO radi na sprečavanju širenja sukoba van Ukrajine.

“NATO ne želi rat s Rusijom. Ambicija Kremlja je ponovno uspostaviti sferu interesa i uskratiti pravo drugim zemljama na odabir vlastitog puta. S toga, NATO mora podržati Gruziju i BiH, zemlje koje su pod rizikom. Ovaj rat je uspostavio novo normalno za našu sigurnost. Moramo izbjeći sukob u budućim godinama. Puno je toga na kocki. Da li će prevladati demokratija ili autoritativni režim i pitanje je u kakvom svijetu želimo živjeti”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

“Nećemo uči na prostor Ukrajine”

Rekao je kako se sigurnosna struktura promijenila iz temelja, ali da su spremni na razgovore kako bi izbjegli eskalaciju i krive razgovore i nesporazume. Eskalacija sukoba bi, naveo je, dovela do novih patnji i žrtava. Ponovio je kako NATO neće ući na prostor Ukrajine.

“Shvatamo očaj, ali vjerujemo kada bismo ovo učinili, moglo bi doći do sveobuhvatnog rata u Evropi i većeg nivoa ljudske patnje. Zato smo donijeli bolnu odluku da uvedemo stroge sankcije i pojačamo podršku, a ne uključujemo NATO snage direktno ni na kopnu ni u zraku”, rekao je Stoltenberg.

Ipak, nastavit će pomagati Ukrajini u borbi da zaštiti svoju zemlju, prema Povelji UN-a.

Stoltenberg je rekao i to kako su se danas sastali sa EU, Finskom i Švedskom, te je dogovoreno da od danas ove dvije zemlje budu uključene u sve konsultacije NATO-a i dijeljenje informacija.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare