Stradanje Bošnjaka u Kravici kod Srebrenice: 26 godina od monstruoznog zločina

Vijesti 13. jul 202110:32 > 12:20 0 komentara
Kada Hotić (N1)

Godišnjica je stradanja Bošnjaka u selu Kravica kod Srebrenice u julu 1995. U halama bivše Zemljoradničke zadruge i oko nje ubijeno je više stotina Bošnjaka. Ekipa N1 televizije je u Srebrenici i prati obilježavanje ove godišnjice.

Kada je riječ o stradanju Bošnjaka u selu Kravice, nije riječ samo o Zemljoradničkoj zadruzi već se radi o više od 70 stratišta.

Neke od tih lokacija će žene Srebrenice, brojna udruženja iz Tuzle i Sarajeva danas obići.

Posjetit će se stratišta

Kada Hotić, iz Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepa”, kazala je da se svakog 13. jula obilježavaju mjesta i stratišta na koja su Srebreničani odvedeni.

“Bilo je njih iz devet općina i oni su ubijeni na tim stratištima. Danas smo se okupili ovdje ispred Općinskog suda i ići ćemo dalje redom da odamo počast žrtvama. Zastat ćemo i ispred MUP-a gdje je ubijeno 29 osoba koji nisu bježali u šume jer nisu vjerovali da će se zaratiti. Ubili su i čovjeka sa štakama, ubijali su sve one koji su Bošnjaci ne samo vojnike kako su govorili”, navela je Hotić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Potresna svjedočenja

U Zemljoradničkoj zadruzi u Kravicama identifikovan je 1.374, a u Novoj Kasabi 1.500 osoba. Veoma mali broj ljudi je preživio, a oni koji jesu su svjedočili na sudu i ispričali najmonstruoznije priče.

“Iz te Zemljoradničke zadruge su dvojica preživjela i jedan je pričao o mom bratu koji je bio vozač autobusa te su rekli da su ga tjerali da pjeva četničke pjesme. Ali on nije htio, međutim, više puta su ga tjerali. Nakon toga su ga pretukli i odsjekli mu glavu. Tako je moj brat bez glave ukopan, a na tijelu nije bilo tragova metaka”, prisjetila se Hotić.

Spomen-obilježje zagrađeno

Dosad je samo podignuto spomen-obilježje u Novoj Kasabi ispred stadiona, međutim, postoje informacije da je i ono sada zagrađeno.

“Stavljena je jedna ograda kako se ne bi moglo prići spomen-obiljžju. Nijedno stratište još nije obilježeno, nema ploča natpisa, oznaka da su ekshumirane grobnice što bi trebalo biti jer državni Zakon o nestalim osobama o tome govori i to dozvoljava za bilo koji narod. Međutim, mi smo samo svjedoci podizanju obilježja i spomenika ratnim zločincima”, poručila je Hotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!