Stradner za N1: Bajdenova lista korumpiranih na Balkanu, ko je na spisku?

Svijet 19. jun 202117:19 > 21. jun 2021 17:24 4 komentara

Doktorka pravnih nauka sa Berklija, Ivana Stradner, aktuelna naučna saradnica Američkog poduzetničkog instituta Vašington, stručnjakinja za Balkan, ali i odnose između SAD i EU, te ruski uticaj, u ekskluzivnom intervju za N1 je kazala da najnoviju Uredbu o antikoruptivnim sankcijama na Balkanu možemo tumačiti kao prioritet američkog predsjednika Džoa Bajdena na ovom području.

Iako je Balkan, prije svega, pitanje za Evropu, Stradner kaže da Bajden, kao drugačiji lider od Trampa, donosi nekoliko ‘fascinantnih odluka za Balkan.’

Ova posljednja uredba koja se odnosi na antikorupciju, to je jedna od najboljih stvari koja se desila u skorije vrijeme na Balkanu. Korupcija je proglašena za nacionalnu prijetnju SAD-u. Različiti su razlozi zašto je to tako. Amerika već godinama pokušava da održi svjetski poredak kao takav, iako je riječ demokratija prestala da ima onu upotrebu koju je imala prije 30 ili 40 godina, vladavina prava je veoma bitna. I kada imate lidere koji su korumpirani, to su upravo ljudi koji ruše taj poredak. Ova uredba je prvi korak u pravom smjeru”, rekla je dr. sc. Stradner za N1.

Lista sa imenima ‘korumpiranih’ na Balkanu još nije poznata i sa velikom pažnjom se očekuje ko će sve na njoj biti. Na pitanje da li će to biti samo stavljanje na ‘crnu listu’, Stradner odgovara da je to još jedan od izazova SAD-a, da ne ponovi istu grešku koja je urađena u Rusiji, kada stavljate na crnu listu ljude koji nisu toliko bliski Putinu i njegovom režimu. Ostatak Zapadnog Balkana će biti test da li će te sankcije zaista funkcionisati ili ne. Da bi one bile uspješne i Evropska unija mora da iskorači, smatra naša sagovornica.

Da li lideri Balkana, gdje korupcija raste, žele u Evropsku uniju?

Ocjenjuje veoma komplikovanom situaciju na Balkanu i Bosni i Hercegovini.

Proces EU je dosta usporen, NATO proširenje je pod znakom pitanja, veoma je loša ekonomska situacija, veliki je odliv mozgova, uplitanje velikih sila, velike etničke tenzije, veće nego prije – tako da Balkan nije ono što je bio 90-ih, ali nije ni ono što je bio početkom 2000-ih. Što se tiče približavanja prema EU, Balkan je ni na nebu ni na zemlji, a jedini put kojem Balkan treba da teži je EU. Ali zbog rasta desnice, Evropa je izgubila kredibilitet. Balkan jeste bitan Evropi, ali on nije prioritet, jer i Evropa ima svojih problema”, ističe Stradner u N1 intervjuu.

Osvrnula se i na činjenicu koliko god je ‘problem’ Evropa, toliko je ‘problem’ i Zapadni Balkan. Posljednji izvještaj Fridom Hausa ukazuju da zemlje Balkana imaju veliki problem s demokratijom. Od prošle godina i Srbija i Crna Gora nisu na listi zemalja koje dijele neke demokratske vrijednosti. Ključno pitanje, poručuje u intervjuu za N1, Ivana Stradner jeste ‘ne šta Evropska unija treba da donese Balkanu, nego i šta Balkan donosi EU’, odnosno ne samo da li građani Balkana žele u EU, nego da li i lideri Zapadnog Balkana žele u Evropsku uniju?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare