Štrajk upozorenja šumara u Kneževu, Šume RS u problemu

N1 BiH

Radnici ŠG "Čemernica" održali su štrajk upozorenja, zbog neisplaćene plate za mjesec avgust, dugovanja za poreze i doprinose, kao i lošeg stanja u preduzeću. Potpuna obustava rada najavljena je za ponedjeljak 09.10.2023.godine.

Radnici strahuju da će i ovako loše stanje, biti još mnogo teže u nadolazećoj zimi, s obzirom na prirodu poslova u šumarstvu.

“U ovom periodu preduzeće bi trebalo ostvariti prihode, koji bi uz minimalan proces proizvodnje u toku zime, trebao garantovati redovnu isplatu plata, međutim preduzeće ne može da isplaćuje plate ni u ovom periodu u samom špicu radne sezone. Za devet mjeseci ove godine sa ostvarenjem plana proizvodnje kasni se za 11000 kubika šds, u odnosu na plan za navedeni period. Posebno je zabrinjavajući podatak, da na lagerima gazdinstva, na otpremu čeka preko 7000 kubika šds, od kojih mnogi sortimenti čekaju od samog početka godine, što znači da su isti izgubili svoju prvobitnu vrijednost i da će biti preklasirani u niže vrijedne sortimente a samim tim smanjit će se i poslovni prihodi”, rekao nam je jedan od upućenih radnika.

Glavni razlog za ovakvo stanje je loša primjena informacionog sistema, navode, objašnjavajući da postoji otpor pojedinaca primjeni istog. Navodno jer bi smanjio određene malverzacije i krađe.

Inače kažu da je v.d. direktora Njegoš Radić na dužnost imenovan na početku 2021. godine i to na period od dva mjeseca. Ipak se zadržao do dan danas, iako je tvrde preduzeće pod njegovim rukovodstvom iste godine poslovalo sa gubitkom od 520.000 KM.

Prema riječima radnika na loš rad ovog preduzeća, negativno se odrazio i velik uticaj lokalne politike, a sve zarad ličnih interesa određenih pojedinaca. U Kneževu je na vlasti SNSD, ali stranka ima više lokalnih frakcija, kažu upućeni. I šumskim gazdinstvima upravljaju kadrovi iste stranke.

Čemernica je od vitalnog značaja za planinsku opštinu Kneževo, čija je industrija nakon rata i u privatizacijama potpuno uništena.

Šume Republike Srpske generalno su u problemu, ovo javno preduzeće mogle bi se suočiti sa problemom likvidnosti, vidljivo je to iz nacrta izvještaja revizorske kuće „EF revizor“. Revizori navode da su obaveze ovog preduzeća za 26.5 miliona KM veće od ukupne vrijednosti imovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad