Stravične scene zatečene su u stanu iz kojeg se čula buka: Jedna žena danas je spašena, zašto brojne druge nisu?

Vijesti 31. aug 202419:32 0 komentara

Novi pokušaj femicida. Ovoga puta u Bosanskoj Krupi. Muškarac inicijala E.S., pokušao je nožem ubiti svoju suprugu F.B. Veću tragediju spriječila je policija. Nažalost, mnoge žene nisu preživjele. Femicid je postao gotovo svakodnevna pojava, a usprkos ogromnom pritisku javnosti, izostaju odgovarajuća rješenja prevencije femicida.

Anonimni poziv policiji vjerovatno je spasio život dvadesetosmogodišnjoj Krupljanki. Stravnične scene zetečene su u stanu iz kojeg se čula buka. Žena s ubodnom ranom u predjelu vrata, te muškarac koji je u rukama držao nož.

“Te je policijskim službenicima prijetio da će izvršiti samoubistvo skokom kroz prozor. Pokušavajući da istog urazume, pošto je bio rastresen i u vidno lošem stanju, pokušali su ga smiriti, no isto lice je sa tim hladnim oružjem izvršilo samoranjavanje, to jeste, više puta je ubo sebe u predjelu abdomena, nakon čega su ga policijski službenici uspjeli savladati”, saopštio je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Nakon ukazane ljekarske pomoći, s lisicama na rukama, policija ga je predala nadležnom Tužilaštvu koje će predložiti pritvor. Njegova partnerica je izvan životne opasnosti. Cijelo drami prisustvovalo je i njihovo maloljetno dijete. Nekadašnji direktor Federalne uprave policije, Zlatko Miletić, ogorčen na lokalne policijske komesare zbog toga što ne provode mjere prevencije.

“Da neko naredi, da kaže, hajmo sve slučajeve u ove zadnje dvije godine da vidimo koja je žena prijavila svog supruga i zbog čega, sve te osobe zovnu se u policijsku upravu, obavi se informativni razgovor, vide da li se to ponavljalo, zovnu se socijalni radnici, sigurne kuće, ako ima potrebe da se neka žena smjesti, šta je s tom djecom, jesu li ta djeca ugrožena, neko to mora da pokrene”, apeluje Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a.

Državna parlamentarna komisija za ravnopravnost spolova nedavno je zatražila izvještaje nadležnih policijskih organa na svim nivoma. Trebali su sadržavati informacije o slučajevima prijavljenog nasilja, femicida. No, članovi Komisije ostali su frustrirani što su tek pojedini odgovorili na upit.

A statistika je poražavajuća. Samo u Kantonu Sarajevo u prvih pola godine, prijavljeno je oko 200 slučajeva nasilja u porodici, policija je izrekla oko 400 mjera zabrane. Ono što je novo jeste da se na prijavu odlučuju i starije žene, koje očito nasilje trpe godinama, žene iznad 60 godina, a što je posebno zabrinjavajuće da su pojedini građani spremni snimati nasilje a ne prijaviti, dok istovremeno nemaju problem prijaviti, primjera radi, nepropisno parkiranje.

Zastrašujući je i nivo brutalnosti. Nakon prijenosa uživo ubistva Nizame Hećimović, slijedio je šok za šokom. Mujaga Čičkušić ubio je sjekirom u Tuzli ženu, svoje dvoje maloljetne djece i sebe. Goran Ravlić sumnjiči se da je danima u stanu u Pofalićima mučio suprugu, koja je od brutalnih povreda i preminula. Mirza Duran sumnjiči se da je ubio njemu posve nepoznatu ženu, ušavši joj u stan na Ciglanama, zaklavši je. U sistemu zaštite, zakazali su svi.

“Mi imamo različite kvalifikacije različitih djela koje tužitelji ne koriste, sudije omogućavaju olakotne okolnosti, danas smo razgovarali o tome da je olakotna okolnost ubici žene, ubici svoje supruge, činjenica da je on samohran roditelj. Pa samohrani je roditelj jer je ubio majku svog djeteta. To ne može biti olakotna okolnost. Dakle, mi želimo da vidimo i kaznenu politiku”, naglašava Mia Karamehić Abazović, članica Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH.

Jer, kako ističu članovi državne Komisije za ravnopravnost spolova, kazne za ubice vrlo često znaju biti preniske. Između sedam i petnaest godina. Ipak, i parlamentarci su svjesni da bi uz adekvatne zakone, prevencija morala biti prioritet.

“Postoji više nevladinih organizacija koje se bave ovim stvarima, ako uzmemo ovaj period od rata do danas, međutim nisu postignuti nikakvi efekti, morali bi razmisliti šta se može raditi u školskom sistemu, u porodici kao stubu društva da se ovakve stvari preduprijede, pa i vjerske zajednice bi trebalo uključiti u rješavanje ovog problema. Da li sam zakonodavac može riješiti? Vjerovatno kao najodgovorniji može napraviti određene korake, ali nam treba zaista sveobuhvatniji pristup u prevenciji svega ovoga”, rekao je Miroslav Vujičić, predsjedavajući Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH.

Kako do sveobuhvatnog pristupa u sistemu koji je duboko podijeljen, društvu koje je nezadovoljno? Konkretna rješenja izostaju. Od ubistva Nizame Hećimović proteklo je tek godinu dana, a već je ubijeno više od deset žena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!