Stručnjaci: Kako stati ukraj lažnim dojavama o bombama

Vijesti 16. okt 202418:34 1 komentar
Vahidin Munjić i Armin Kržalić (N1)

Pristup će trajati dok onaj koji to čini ostvaruje svoj cilj, sve dok se ne promijeni sistem. Mi nećemo izdržati da se ovoliko troše policijske snage, kazao je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Armin Kržalić, koji je sa direktorom Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem u Danu uživo na N1 govorio o problemu lažnih dojava bombi u Bosni i Hercegovini, ali i na području regiona.

Možete li nam otkriti više o statusu istraga nakon hapšenja maloljetnika zbog lažnih dojava o bombama?

Munjić: Naš postupak prema maloljetnicima u skladu je sa zakonom. Identifikovali smo četvoricu maloljetnika u saradnji sa MUP-om KS i Obavještajno-sigurnosnom agencijom. Sankcije za maloljetne osobe su po meni blage. Javnost treba da bude upoznata da je bilo dojava i u TK-a i ZDK-a, kao i u Hrvatskoj gdje se ovakve dojave kvalifikuju kao čin terorizma. Mislim da je posljednjih 10 dana MUP toliko izmoren, ali mislim i da je odlično uradio posao.

Armin Kržalić (N1)

Da li trenutni zakonski okvir u Bosni i Hercegovini adekvatno tretira maloljetnike koji su odgovorni za sigurnosne prijetnje?

Kržalić: Ako govorimo o tretiranju maloljetnika treba spomenuti dva zakona – Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i Krivični zakon. Imamo problem jer se kazna zatvora može izreći samo starijem maloljetniku od 16-18 godina, krivične sankcije se ne mogu primijenjivati na djeci do 14 godina. Sva četvorica (uhapšenih) su stariji maloljetnici. Zakonski okvir postoji. S obzirom da je ova postala društvena opasnost i masovna pojava zakonodavac bi treba ovako krivično djelo posebno inkriminisati i povećati kaznenu politiku od 5 do 10 godina minimum. Ako imate problem u rješavanju određenih društvenih pojava trebali bi predložiti druga rješenja.

Zbog jako blage kaznene politike ovo je postala masovna pojava. Treba se fokus posebno usmjeriti na veću odgovornost roditelja, mislim da bi se tu napravio dobar iskorak. U rješavanje ovog problema moramo uključiti širu društvenu zajednicu

Javnost je zabrinuta zbog kontinuiranih dojava o bombama i pita se koliko će ova situacija još trajati? Da li možemo očekivati promjene u procedurama koje bi ubrzale rješavanje ovakvih slučajeva?

Vahidin Munjić (N1)

Munjić: Mi već godinu i po dana radimo prevenciju o cyberu. Naši stručnjaci kada budu gosti, na poziv neke škole, objasne probleme i posljedice učenicima, ali ključni problem je u kontroli roditelja. Mi ne znamo šta oni rade kad dođu kućama.

Ima li kraja ovim dojavama, do kada će ovo trajati?

Kržalić: Pristup će trajati dok onaj koji to čini ostvaruje svoj cilj, sve dok se ne promijeni sistem. Mi nećemo izdržati da se ovoliko troše policijske snage. Moraju se poduzimati određene aktivnosti po osnovu visine rizika. Na osnovu određenih sigurnosnih procjena na terenu da se donose odluke d ali je nešto visoko rizično ili nije i u tom slučaju da se ne mora vršiti evakuacija i KDZ pregled. Samim time ćete onog koji je htio izbjeći nastavu (u slučaju da se ne vrši evakuacija) natjerati ga da se vrati u školu. Meni je nezamislivo da se na Sudu BiH, gdje se vrši KDZ pregled osoba na ulasku, nakon dojave o bombi vrši evakuacija. Sve dok ne promijenimo pristup imat ćemo ovakve stvari. Ako se nastavi isto to će postati sve masovnije i iscrpit ćemo sva naša sredstva.

Da li je bila spora reakcija policijskih i sigurnosnih službi?

Kržalić: Ne bih nazvao to sporom reakcijom. Koliko malo zakonodavac ulaže vjerujte da je posao urađen na visokom nivou. Pozivam i apelujem nadležne da se ulažu veća sredstva u cyber sigurnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare