Stručnjaci za N1: Kako se zaštiti od prevara u online prostoru?

Vijesti 04. jan 202409:38 0 komentara
Shutterstock

Prevareni turisti na Bookingu otvorili su priču o brojnim drugim prevarama koje se dešavaju u online prostoru. Ko najčešće nasjeda, kako se zaštititi? O principima i načinima ucjenjivanja na internetu govorimo u Novom danu sa federalnim inspektorom Sašom Petrovićem i predsjednikom eCommerce Asocijacije BiH Orhanom Gazibegovićem.

Prevareni turisti koji su smještaj plaćali za doček Nove godine u Sarajevu nije ništa novo, kaže federalni inspektor Saša Petrović. Direktor Turističke zajednice KS je rekao kako kantonalni MUP zna ko je počinilac  i da je to radio i ranije.

“Ovo je stara nova prevara i krenula je davno. Imali smo stranice i za prodaju automobila na sličnom principu. Policija KS vodi ovaj slučaj. Uvijek je bilo i biće prevara. Ne znam za ovaj slučaj jer MUP KS vodi slučaj, ali presude idu brzo”, kaže.

Vezane vijesti

Predsjednikom eCommerce Asocijacije BiH Orhan Gazibegović objasnio je kako da se prepozna online prevara.

“Kada je u pitanju Booking iz prespektive organizacije, za početak je važno za kupce i korisnike da znaju da s druge strane nije fizičko lice jer su tu poprilično nozaštićeni. Kada je s druge strane kompanija i imaju legitiman način naplate, tu su sigurni. Iza njih stoji banka koja garantuje za njihovo poslovanje”, kaže.

Svako krivično djelo na interentu zahtjeva pripremu, kaže Petrović.

“U ovom slučaju vjerovatno radi grupa ljudi koji ima više korisničkih računa. Moguće je sam sebi rezervisati smještaj, stavljati recenzije, otakzivati smještaj. Nije teško uraditi ovakvu prevaru. Iskusni su i to izgleda dosta realističnije kada neko traži rezervaciju”.

“Ako izgleda previše dobro, to nije uredu. Za početak, ako izgleda predobro, a da je niska cijena za nešto što izgleda nestvarno dobro. Dvostruke oči treba otvoriti jer se vrlo vjerovatno radi o prevari”, kaže Gazibegović.

Inspektor kaže da on lično kada gleda recenzije, gleda korisnike i pretražuje Google potografije sa tog profila.

“Upoznao sam mnogo prevaranata i oni su manipulativni i imali smo prevare da oni to tek shvate kada budu prevareni”.

Za konkretan slučaj prevarenih turista iz Sarajeva, Gazibegović kaže da i oni snose odgovornost.

“Da je korisnik platio preko Bookinga ne bi bio prevaren, jer bi Booking taj novac vratio vlasniku. Imaju certifikate koje štite lične podatke i plaćanje se vrši preko legitimnih prvoajdera koji su certificirani da vas zaštite od takvih stvari. Istraživanje je pokazalo da je mnogo korisnika imalo neugodna iskustva prilikom kupovine i plaćanja. Online plaćenje i trgovina je sigurna kada kupujete legitimnim kanalima i legitimnim shopovima, i tu nema problema”, zaključuje.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!