Studenti u FBiH će konačno legalno na tržište rada: Šta sve donose usvojene zakonske dopune?

Vijesti 17. maj 202421:03 0 komentara

Dobre vijesti za studente. Podrškom delegata u Domu naroda prošle su dopune Prijedloga zakona o radu. To znači da će studenti moći da budu privremeno radno angažovani, legalno. 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Rješenje nije idealno, ali prednosti su veće, u odnosu na nedostatake. Rješenje koje je ujedinilo studente, poslodavce, federalnu vlast i opoziciju.

Problematiku studentskog angažmana, prije usvajanja dopuna Federalnog Zakona o radu, student i aktivista, Mateo Pejčinović, predstavio je ranije u vidu jednog skeča u kojem je objašnjeno s kakvim se problemima suočavaju studenti. Da bi izbjegli ovakve situacije, Mateo je, kroz radna tijela i nevladine organizacije, lobirao za usvajanje dopuna zakona koji reguliše ovu oblast.

“Donosi mnoge prednosti. Jedna od njih je da redovni student, u toku jedne kalendarske godine, ima priliku da jednom u 180 dana da bude zaposlen, što je jedna inovacija, što je pokazatelj da pratimo evropske trendove”, kazao je Mateo Pejčinović, jedan od inicijatora Zakona.

Osim toga, ovo je prilika, da tokom privremenog angažmana studenti, zapravo, shvate čime, zaista, žele da se bave.

Ova izmjena Zakona o radu dolazi u vrijeme ljetnog raspusta, perioda kada i sami studenti budu angažovani privremeno ili povremeno na sezonskim poslovima. Svakako će ova vijest posebno obradovati roditelje, uglavnom roditelje iz manjih sredina koji svoje potomke šalju na studiranje u univerzitetske gradove.

“Pogotovo će ovo značiti studentima, posebno danas, u ovakvim socijalnim uslovima, kada je ekonomska situacija izazovna. Omogućit će studentima da budu finansijski nezavisni od svojih roditelja”, kaže studentica Asiya Mahmutćehajić.

Iako neće imati isti tretman kao zaposleni koji su angažovani na puno radno vrijeme, od nečega se mora krenuti. Efekti su mnogostruki, posebno kada je u pitanju tržište rada. Zato su za ovo rješenje bili i poslodavci.

“Studenti će sada imati pristup otvorenom tržištu rada, za zaključivanjem privremenih i povremenih poslova. Dva ugovora godišnje, maksimalno 180 dana. Ovim putem pozivamo poslodavce da se upoznaju s ovim procedurama”, poručuje Mario Nenadić iz Udružemnja poslodavaca FBiH.

Osim što su dopune zakona ujedinile studente i poslodavce, ujedinile su i federalnu vlast i opoziciju. U odnosu na određene zamjerke, podrška delegata u Domu naroda, ipak je bila neupitna.

“Možda je ostalo nejasno. Povremeni i privremeni poslovi se regulišu Pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom i to će omogućiti redovnim studentima da tokom, vjerovatno, ljetnog raspusta, a i mimo toga obavljaju privremene i povremene poslove”, kaže Adnan Delić, Ministar rada i socijalne politike FBiH.

No, tu, najavljuje ministar, nije kraj. Ministarstvo će, kaže, nastaviti s unapređenjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja “lex specialis” zakona koji je u nadležnosti obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!