Suljagić odbio saslušanje u PU Zvornik bez prisustva advokata, novi termin sljedeće sedmice

Vijesti 13. jun 202414:32 0 komentara
F.Z./N1

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić odbio je saslušanje u Policijskoj upravi Zvornik, na koje je jučer pozvan zbog, kako je navedeno, "ugrožavanja sigurnosti", a sljedeći termin saslušanja zakazan je za sljedeću sedmicu.

Upravo sam izašao iz Policijske uprave Zvornik, odbivši da budem saslušan bez prisustva advokata. Dogovorili smo se da ćemo se ponovno okupiti sljedeće sedmice. Dok sam odlazio, prišao mi je jedan reporter RTRS-a, ali sam odbio razgovarati s njima. Stavljam do znanja da se ne bavim medijima koji negiraju genocid i promiču rat“, napisao je Suljagić na društvenim mrežama.

On je jučer objavio informaciju o pozivu na saslušanje, komentirajući kako se radi o tretmanu “za nižu vrstu ljudi“.

Ovo je tretman koji primam od Dodikove policije. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje za “ugrožavanje sigurnosti”. Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch (nižu vrstu ljudi), bez prava i zakonitog postupka”, napisao je Suljagić

Uz objavu na mreži X priložio je i policijski poziv u kojem se Suljagić poziva u Policijsku stanicu Zvornik, radi “ispitivanja u svojstvu osumnjičenog lica, zbog KD ‘ugrožavanje sigurnosti’”.

Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas”, dodao je Suljagić.

https://n1info.ba/vijesti/mup-rs-pozvao-suljagica-na-ispitivanje-zbog-ugrozavanja-sigurnosti-ovo-je-tretman-koji-primam-od-dodikove-policije/

Dvije službene zabilješke DKPT-a

Podsjetimo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine sačinila je dvije službene zabilješke o prijetnjama koje su u aprilu i krajem maja upućene štićenoj osobi Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica.

Prva prijetnja zabilježena je 8. aprila, a posljednja 31. maja ove godine.

Kako se navodi u službeno zabilješci DKPT -a u koju je N1 imao uvid, Suljagić je prijavio da je 8. aprila oko 12:20 sati imao telefonski razgovor sa Mirnesom Zahirovićem, uposlenikom MC Srebrenica, članom Konkursne komisije za izbor/imenovanja direktora Centra te članovima UO Mirsadom Bajrovićem, Salihom Đuderijom i predsjednikom UO Hamdijom Fejziće, koji su ujedno i članovi pomenute komisije.

Tokom telefonskog razgovora, navodi se u zabilješci, došlo je do rasprave i verbalnog sukoba između štićene osobe Emira Suljagića i Hamdije Fejzića. Fejzić je, prema navodima službene zabilješke, počeo vrijeđati Suljagića i pred ostalim članovima komisije počeo psovati te zaprijetio riječima: “Gdje se nalaziš sada, da dođem da te odradim”. 

U drugoj zabilješci od 31. maja navodi se da Suljagić zaprimio poziv od uposlenika MC Srebrenica u kojem mu je rekao kako ga je pozvao Adis Cibralić, pripadnik MUP-a RS PU Zvornik, te da je isti tražio od njega informaciju u vezi vebralnog sukoba i prijetnji koje je Fejzić uputio Suljagiću, tražeći od njega ko je sve dao davao iskaz i kome. Suljagić je prijavio da su uposlenici MC Srebrenica uznemireni jer smatraju da je riječ o zastrašivanju pripadnika MUP-a RS s obzirom da je Cibralić u bliskim odnosima sa Fejzićem, te smatraju da je ovakav poziv i došao po Fejzićevom nalogu, navodi se u zabilješci.

O cijelom slučaju oglasio se i Emir Suljagić koji je naveo kako očekuje da se Fejzić ukloni sa pozicije u Memorijalnom centru Potočari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!