Sutra staju autobusi u Banjaluci

Vijesti 28. apr 202217:44 0 komentara
N1

Skupštinska većina Banjaluke odbila je da raspravlja o novom cjenovniku javnog prevoza u Banjaluci. Zbog toga prevoznici najavljuju proteste za sutra. Najavili su da će blokirati prostor ispred Gradske uprave.

Kako je u telefonskoj izjavi za N1 rekao Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske, prevoznici će sutra podnijeti i tužbu protiv Gradske uprave koja će, vjeruje, rezultarati milionskim odštetama prema prevoznicima.

Iako je Gradska uprava predložila novi cjenovnik koji predviđa povećanje cijena karata u javnom prevozu, on se nije našao na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine grada, jer prema riječima predsjednika Skupštine Mladena Ilića, nije bilo dovoljno vremena za pripremu.

“Skupštinska većina je i ranije govorila da neće podržati poskupljenje karata. Ovakva odluka neće biti predmet bilo koje sjednice Skupštine grada”, istakao je Ilić, tvrdeći kako su spremni da podrže drugačiji prijedlog i pomoć prevoznicima kroz subvencije i kako se cijene neće povećati, „bez obzira na to šta kaže gradonačelnik“.

S druge strane, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je kako je Ugovor jasno definisao da se, kada dođe do više od 20 odsto poskupljenja, mora usvojiti novi cjenovnik.

“Ono što smo mi uradili mislim da je racionalno. Zbog poskupljenja cijena goriva sve je poskupjelo, 60 dana smo sve preuzeli na sebe, ali kada bi nastavili dalje tim trendom trebalo bi nam dva miliona maraka iz budžeta grada”, rekao je Stanivuković čiji prijedlog novog cjenovnika je predviđao povećanje cijene vožnje za 15%, odnosno sa sadašnjih 1.80 KM, na 2.10 KM.

Na taj prijedlog pristali su prevoznici, iako se kosi sa njihovim ranijim prijedlogom da povećanje iznosi 25%. Potez skupštinske većine Mijić, koji je i direktor jednog od preduzeća koja se bave javnim prevozom putnika na teritoriji grada, nazvao je hazarderskim.

Nije precizirao koliko će tačno protest da traje niti koliko će autobusa prevoznici dovesti pred Gradsku upravu. Tvrdi kako su, ne usvoji li se novi cjenovnik, spremni i na radikalnije poteze, pa i raskidanje ugovora.

Ipak, kako građani ne bi trpili preko noći, rekao je Mijić, sutra će početi prodaja mjesečnih karata za maj po staroj cijeni.

Izvijesno je tvrdi, da će se javni prevoz u Banjaluci odvijati još u maju, a za period poslije neophodno je, kaže, održavanje posebne sjednice Skupštine grada o problemima prevoznika čiji bi epilog bilo usvajanje novog cjenovnika.

Na to je, tvrdi Mijić, grad bio obavezan još od 1. marta, a već sada su se, ističe, zbog rasta cijena goriva, stekli uslovi i za dodatno povećanje.

Podsjetimo u martu su banjalučki prevoznici protestovali u dva navrata tražeći novi cjenovnik, povećanje cijena vožnje ili subvencije od Gradske uprave. Prvi protest održan je 11. marta, ogledao se u petominutnom zaustavljanju autobusa na stajalištima, a drugi 16. marta parkiranjem autobusa ispred Gradske uprave na pola sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!