Suze na komemoraciji žrtvama ubistva u Sanskom Mostu: “I dalje imamo veliku prazninu u sebi, ovo nije ljudski čin”

Vijesti 23. aug 202413:06 0 komentara
N1

U Sanskom Mostu trodnevna je žalost nakon ubistva tri uposlenika tamošnje Gimnazije. Danas je u sali gradskog kina održana komemoracija za tragično stradale Nijaza Halilovića, Gordanu Midžan i Nisvetu Kljunić.

Brojni prijatelji, poznanici i rodbina došli su na komemoraciju i rekli mnoge lijepe riječi o žrtvama monstruoznog trostrukog ubistva.

Komemoraciji je prisustvovala i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić koja je prisutnim poručila:

“Da dajemo nadu. I da se svi odreda, bez obzira što bili, svako jutro pogledamo u ogledalo i pomislimo šta treba da uradimo za sebe i za druge, ili obrnuto, šta danas dobro možemo da uradimo za druge. Neka im je laka bosanska zemlja.”

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović u svom govoru je istaknuo da taj grad i dalje ne prihvata to što se dogodilo u Gimnaziji, ali da stvarnost postaje teža i jasnija.

“Evo treći dan, ništa nije lakše ovdje u našem gradu, nego nekako je samo ova naša zbilja, teža i jasnija. Sanski Most ne prihvata da se ovo desilo i dalje. I dalje mi imamo tu nekakvu prazninu u sebi i ne možemo da razumijemo šta se u stvari uopće desilo. Pokušavamo da razumijemo kontekst, postavljamo sebi konstantno to pitanje zašto, očekujući da će neko dati na to odgovor i to je ono što svi pitaju ‘zašto se ovo desilo u Sanskom Mostu’. Ne shvatajući da ne postoji ‘zato’. Tražeći ‘zato’ se možemo samo zaplesti u najopasniju moguću stvar, a to je da pokušavamo, ima i takvih nesreća, da nađemo bilo kakav razlog opravdanja za ovako nešto što se desilo u Sanskom Mostu. Ovo nema opravdanja, nema objašnjenja, nema obrazloženja, nema uslova pod kojim se ovo moglo desiti. Ovo nije ljudski čin”, zaključio je Hasanbegović.

Podsjetimo, u srijedu oko 10:15 sati u Gimnaziji u Sanskom Mostu, muškarac koji je tu već 20 godina radio kao čistač počinio je trostruko ubistvo gdje je iz automatske puške usmrtio direktora, sekretaricu i profesoricu engleskog jezika.

N1

Kako je poznato, on je ušetao u školu i ušao u prostoriju gdje su žrtve imale sastanak.

Nakon toga je pokušao i samoubistvo nanijevši sebi prostrijelnu ranu u predijelu grudnog koša.

Prema dostupnim informacijama, osumnjičeni je bio nezadovoljan svojim radnim mjestom i odnosima uprave prema njemu što ga je i potaknulo na ovaj monstruozan čin.

Sahrana sekretarici Nisveti Kljunić bit će obavljena danas, nakon molitve, a direktoru i profesoru Nijazu Haliloviću, sutra u 13 sati nakon podne namaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!